Vijesti Društvo Прослављена прва слава Старе цркве од обнављања – ФОТО

Прослављена прва слава Старе цркве од обнављања – ФОТО

0

Светом литургијом, опходом око храма и ломљењем славског колача данас су прослављене Благовијести, крсна слава обновљене Старе цркве у Српској Вароши.

Први кум крсне славе био је Драго Наградић са породицом, који је и кум темеља, кум цркве и предсједник грађевинског одбора, док је кумство наредне године преузео Владан Поповић.

Свештеници су се и овом приликом захвалили свима који су помогли обнову Старе цркве и присуствовали прослави прве крсне славе.

Стара црква заузима посебно мјесто у срцима вјерника у Дервенти. Ми настављамо обнављање комплекса и предстоје нам радови на уређењу помоћног објекта у којем ће бити смјештена мртвачница, палиониц свијећа и технички простор, рекао је у обраћању вјерницим свештеник Љубиша Новић.

Подсјећамо, Стара црква Успења Пресвете Богородице грађена је у периоду од 1851 од 1855. године, а до темеља порушена на Спасовдан 1992. године. Обновљена богомоља освештана је прошлог љета, а Српска православна црква одлучила је да нови храм буде посвећен Благовијестима.

Кратак историјат

Стара црква Успења Пресвете Богородице у Српској вароши грађена је у периоду од 1851. до 1855. године, преживјела је два свјетска рата, али је на Спасовдан 1992. године, за вријеме окупације припадника ХВО-а и Армије БиХ, сравњена до темеља минирањем. Приликом рашчишћавања терена код порушене цркве пронађене су 34 неексплодиране противтенковске мине.

Дервентска варошка парохија стара је око 200 година, иако постоје писани трагови да су се православни Срби ових простора окупљали од 1570. године.

Средином 19. вијека, тадашњи виђенији Срби (свештенство, трговци Ђорђе и Ристо Костић, Симо Карамитровић) морали су да из Цариграда добију султаново одобрење. Упркос дозволи Абдула Хамида Другог, локално муслиманско становништво је ометало градњу, због чега је затражена и добијена султанова заштита. Цијена градње била је та да богомоља не личи на уобичајене православне цркве, није имала ни звоник, али је своју намјену остварила. Завршетком изградње храма отпочела је и традиција Великогоспојинског дервентског вашара.

Стара црква је и током два свјетска рата била на мети разбојника, али је објекат остао читав. Аустроугари су 1915. године однијели црквено звоно, па су 1919. године купљена два нова, која се сада налазе на импровизованом звонику храма у центру града. Током Другог свјетског рата црква је опљачкана, однесен је и вриједан дар руског цара, а објекат је у два наврата, 1946. и 1979. године, морао бити реновиран.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here