Vijesti Magazin Прољеће нам доноси и љековито биље

Прољеће нам доноси и љековито биље

0

Међу првим вијесницима прољећа су и неке врсте љековитих биљка, као што су јагорчевина и плућњак.

То сакупљачи љековитог биља добро знају и крећу у акцију чим јагорчевина процвјета и најави крај зиме и долазак прољећа. Ранопрољетне биљке брзо пролазе, па је важно и да се на вријеме крене у бербу и сакупљање.

Јагорчевина – јаглика са својим жутим цвјетовима прав се појави, одмах послије топљења снијега. Код јагорчевине беру се жути њежни цвјетићи са младим листовима и коријен. Коријен се вади за вријеме цвјетања биљке. Лишће и цвијет треба брати чим се потпуно развије и док је младо и здраво, обично за вријеме цвјетања.

Коријен се суши директно на сунцу, а цвијет и лист у хладу на промаји у танком слоју. Цвијет се треба брзо осушити јер у супротном позелене и пропадну, кажу сакупљачи љековитог биља.

Јагорчевина је добар чај за плућне болеснике, а користи се и против несанице, бронхитиса, кашља, назеба, мигрене и реуматизма.

Према упуствима и стручној литретаури јагорчевина (јаглика, грмуљица, бела буквица) један је од најранијих вијесника прољећа, од давнина је позната као лијек за искашљавање, бронхитис, назеб и ослобађање од нагомилане слузи. У терапијске сврхе користе се коријен, цвијетови и листови у свјежем или сушеном облику. Богата сапонизидима, ензимима, минералним солима и есенцијалним киселинама, јагорчевина се користи и у терапији мигрене, несанице, реуматизма.

У народу јагорчевина је још позната као пискавица, јер дјеца ваде цвијет из петељке, који је шупаљ у облику трубице и дувањем идући путем пиште.

Скоро у исто вријеме са јагорчевином за брање пристиже плућњак, који се може брати нешто дуже.

Плућњак се, како сам назив асоцира, користи за за лијечење плућа. Плућњак се препознаје по шареним листовима које личе на плућа, са црвенкастим, плавкастим и блиједим бојама цвјетова на истом струку. Расте, углавном, на пропланцима и осунчаним дијеловима шуме, поред шумских путева и уз поточиће на нагибима.

Плућњак се с успјехом примјењује нарочито код свих упала дисајних путова, код кашља с мање или више избацивања слузи, код грипозних појава па чак и код крвавог кашља, упале плућа, хроничног бронхитиса и плућне туберкулозе.
Поред осталих љековитих биљака у ово вријеме, бере се љубичица и тратичница.

Они који би хтјели да по први пут беру љековито биље, добро би било да за почетак то чине са провјереним исикусним берачима љековитог биља, како не би дошло до одређених грешака у препознавању биљака.

Текст и фото: Савко Пећић Песа

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here