Vijesti Kultura i obrazovanje Учење на модеран и занимњив начин: Отворена изложба “Сизиф у борби за...

Учење на модеран и занимњив начин: Отворена изложба “Сизиф у борби за правопис”

0
Бојан Јокановић/Фото: Драган Мишић

Центар за културу синоћ је био домаћин изложбе и промоције књига ђакона Бојана Јокановића коју је организовала СПКД “Просвјета” Дервента.

Велики број заинтересованих Дервенћана имао је прилику да уживо погледа нешто више од стотину сада већ добро познатих Сизифових правописних илустрација, а потом да се упознају са књигама о правопису “Сизиф 1” и “Сизиф 2”, те књигом о лијепом понашању “Бонтон”.

Рад сам започео 2015. године када сам направио прву илустрацију “Не знам”, изреволтиран неписменошћу коментатора на друштвеним мрежама. Одлучио сам тако да кроз један модеран, шаљив визуелан приказ – карикатуру, за који сматрам да се најбоље памти. Наравно, све ово је само једна смијерница, тако да је неопходно изучавати правопис и кроз озбиљнију литературу, нагласио је Јокановић.

Свештеник Далибор Ђекић нагасио је да Бојанове илустрације заправо представљају један модеран начин приближавања младим људима, што је и његов циљ, као предсједника дервентске “Просвјете”.

Жеља нам је да анимирамо, подстакнемо, мотивишемо, да учинимо све да у српску “Просвјету” улазе и млади људи. Да будемо максимално отворени новим, младим људима, који имају довољно националне свијести, поноса и спремности да се заложе за очување достојанства и вриједности српског народа, без кича, комерцијализације и ретроградности. С тим циљем ће одбор посјетити наше основне и средње школе, окупљати студенте, најавио је Ђекић, захваливши се ђакону Јокановићу на борби за језик и правопис.

Изложба, коју је отворила професор Академије драмских умјетности у Бањалуци Јованка Миловановић, биће постављена наредних седам дана у Центру за културу, а потом по седмицу у основним школама “Никола Тесла” и “19. април”.

Због епидемиолошких мјера велики број заинтересованих прилику да погледа изложбу морао је да сачека у реду испред Центра за културу.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here