Vijesti Kultura i obrazovanje Центар за културу: Изложба у част једног од најчувенијих научника

Центар за културу: Изложба у част једног од најчувенијих научника

0

Поводом 140 година од рођења Милутина Миланковића у Центру за културу 30. септембра од 12 часова биће одржана изложба посвећена српском и свјетском научнику.

Милутин Миланковић је један од најчувенијих српских научника, а НАСА га је уврстила у 15 највећих умова свих времена који су проучавали Земљу.

На изложби ће кроз 28 банера на илустративан начин бити представљен живот и достигнућа Милутина Миланковића.

Миланковић је био српски математичар, астроном, климатолог, геофизичар, грађевински инжењер, доктор техничких наука, као и популаризатор науке и физичар.

Дао је два фундаментална доприноса науци. Први допринос је „Канон осунчавања Земље”, а други теоријско објашњење Земљиних дуготрајних климатских промена узрокованих астрономским променама њеног положаја у односу на Сунце – данас познато као Миланковићеви циклуси.

Миланковић је као аутор или коаутор регистровао осам патената, а као инжињер радио је на низу објеката од армираног бетона широм бивше Југославије.

Изложба, коју је организовао Савез иноватора Републике Српске у сарадњи са Центром за културу и општина Дервента, трајаће до 7. октобра.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here