Vijesti Kultura i obrazovanje Александри Мариловић престижна награда за збирку “Ноћи дуге у прогонству”

Александри Мариловић престижна награда за збирку “Ноћи дуге у прогонству”

0

Престижна награда “Бранковог кола” “Печат вароши сремскокарловачке”, за најбоље пјесничке књиге на српском језику равноправно је припала ове године Дервенћанки Александри Мариловић, аутору за књигу духовне поезије „Ноћи дуге у прогонству“ и њеним колегама Ивани Миланков, Слободану Ристовићу, Анђелку Заблаћанском, Милени Северовић, Ненаду Кебари.

Ову одлуку је једногласно донио жири Бранковог кола којег су чинили Андреј Јелић Мариоков, Јелена Алексић и Ненад Грујичић, а у ужем избору за награду биле су и књиге Братислава Јевтовића, Тијане Саватовић, Александра Новаковића, Секуле Шарића, Милоша Пуђе и Новака Ђукића.

Александра Мариловић (Дервента, 1986) дипломирала српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Бањалуци. Досад објавила четири књиге поезије, роман и збирку есеја. После награде “Стражилово” (2012), признање “Печат вароши сремскокарловачке” је друга награда Бранковога кола која је припала овој даровитој песникињи. Као веома редак случај овенчан двема различитим наградама од исте институције, ново признање добила је за књигу духовне поезије “Ноћи дуге у прогонству” (Арт принт, Бањалука, 2023). То је књига онтолошке преобразбе, жива метаморфоза жене у правцу духовне зрелости која надилази голе књижевне разлоге, саопштио је жири “Бранковога кола”.

Ту су, како је речено, пјесме свевидеће псалтирске снаге и љепоте, озарене духовности која је дата ријеткима.

Ова врста поезије зазива потребу за монашким животом и подвигом, не само код ауторке већ и код оних читалаца који поседују прозорљив поглед и молитвену резонанцу бића. Са уметничке тачке, ова књига је урађена у замаху истинске стваралачке потребе, у знаку урођеног талента који је веома рано стекао свест о самоме себи, закључено је у саопштењу “Бранковога кола”.

У сусрет прослави 200. годишњице рођења Бранка Радичевића, награда “Печат вароши сремскокарловачке” биће новим лауреатима свечано уручена на “Пролећним Бранковим данима 2024” у Сремским Карловцима, у чувеној, најстаријој српској гимназији, гдје се Алексије Радичевић, потоњи пјесник Бранко, школовао од 1835. до 1841. године.

“Печат вароши сремскокарловачке” једна је од најстаријих и најугледнијих пјесничких награда у региону. Приликом оснивања 1967. године, ово дуговечно признање добило је осам пјесника: Рајко Петров Ного, Радомир Мићуновић, Бранко Бошњак, Петко Војнић Пурчар, Тито Билопавловић, Звонимир Хусић, Милорад Миленковић Шум и Карољ Јунг.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here