Vijesti Društvo “Величанствен амбијент оставио снажан утисак”: Светосавски бал у Бечу окупио 1500 гостију...

“Величанствен амбијент оставио снажан утисак”: Светосавски бал у Бечу окупио 1500 гостију и потврдио изузетан значај – ФОТО/ВИДЕО

0

Традиционални Светосавски бал, одржан протеклог петка у бечкој палати Хофбург, окупио је више од 1.500 гостију, који су имали прилику да уживају у наступима више од 200 умјетника и подрже хуманитарну акцију за опремање вртића на Косову и Метохији.

Предсједник Удружења “Српски центар” Милан Видовић је истакао овом приликом да је Светосавски бал дан у коме се пише историја, јер је прије тачно 177 година организован Славенски бал у Бечу, када је први пут, на наруџбу кнеза Милоша Обреновића, изведен “Српски кадрил” Јохана Штрауса Млађег.

Међу бројним званицама Светосавског бала по други пут се нашла и Јелена Лејић, Дервенћанка која студира и ради у аустријској престоници, некадашњи активни члан српских удружења која дјелују у Бечу.

Изузетно сам срећна што сам свједочила овогодишњем Светосавском балу, а палата Хофбург и њен бајковит и величанствен амбијент су на мене оставили снажан утисак, каже Јелена.

Сигурна сам да је овај  организациони подухват захтијевао посебну припрему јер је било преко 1500 званица међу којима су била позната лица из свијета културе, политике и привреде, а која су својим присуством увеличала овај импозантни догађај. Знамо да кроз вијекове оставштина Светог Саве има велик значај за цјелокупни српски народ гдје год се он налазио и његову историју и културу. Поред тога што је први српски архиепископ и просвјетитељ, за мене лично овај догађај буди сјећања из дјетињства јер се Свети Сава прослављао као школска слава у мојој ОШ „Никола Тесла“, у којој сам као дјевојчица пјевала у хору “Ускликнимо с љубављу светитељу Сави”, истакла је Лејићева, додајући да јој је посебно драго јер ће сва прикупљена средства бити усмјерена за пројекат изградње вртића на Косову и Метохији.

Гостима су се обратили Његово преосвештенство епископ аустријско-швајцарски Андреј, Неле Карајлић, директор Управе Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, директор Фондације „Новак Ђоковић“ Јелена Ђоковић и многи други.

Јелена Лејић

Супруга најбољег свјетског тенисера била је и почасни гост манифестације, за коју сматра да је нешто најљепше што Срби имају да представе о себи цијелом свијету.

Срећна сам што сам овде и што сам имала прилику да се прикључим људима из дијаспоре. Презахвална сам што постоје људи који негују традицију наше земље и што овај бал представља нешто најлепше што имамо да представимо целом свету и што окупљамо не само наше људе већ и странце. Поента је да се упознају са нашом културом и традицијом. Новак Ђоковић Фонданција је овде да подржи наше људе и ову дивну традицију и да прикупимо новац за опремање вртића у Оџацима и на Косову и Метохији, нагласила је Ђоковићева.

У циљу сакупљања средстава за ту намјену продан је дрес са потписом Новака Ђоковића, дрес са потписом аустријског репрезентивца српског поријекла Александра Драговића, као и слике сликара Дамјана Ковачевића и Марка Кусмука.

На Светосавском балу је наступио балетски ансамбл Народног позоришта из Београда, чиме је обиљежен и њихов стогодишњи јубилеј постојања.

На плесном подијуму свечане сале низале су се староградске и балске игре у извођењу “Клуба историјских игара” из Београда, културно умјетничких друштава “Абрашевић” и “Чивија” из Шапца и играча ансамбла “Дом културе Прњавор”.

Бал је окупио велики број гостију, међу којима су били предсједник Републике Српске Милорад Додик и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, а почасна гошћа је била супруга предсједника Србије Тамара Вучић.

Гости на балу били су и амбасадор БиХ у Аустрији Кемал Козарић, амбасадори Србије у Аустрији Небојша Родић, при међународним организацијама у Бечу Жарко Обрадовић и у Швајцарској Горан Брадић, као и амбасадор Сјеверне Македоније у Бечу Освит Росоклија.

Међу гостима били су и посланик Народне партије Аустрије у аустријском парламенту Андреас Миних, предсједник Народне партије Аустрије у Бечу Карл Марер, предсједник Слободарске странке Аустрије у Бечу Доминик Неп, посланици у бечком покрајинском и општинском парламенту Социјалдемоократске странке Аустрије Курт Стирценбехер и Петер Флорианшиц, посланик странке Зелени у Бечком парламенту Ханс Арсеновиц, бројни војни аташе и и привредници.

Организацију бала подржали су Управа Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Министарство одбране Србије, Амбасаде Србије у Аустрији, као и генерални спонзор, фирм “БД Групе” из Беча.

Дервента Кафе/Агенције