Vijesti Kultura i obrazovanje Видовдан симболизује побједу дана над ноћи – ФОТО

Видовдан симболизује побједу дана над ноћи – ФОТО

0

Испред храма Успења Пресвете Богородице вечерас је одржан културно-умјетнички програм у оквиру четврте Видовданске вечери на отвореном у организацији Кола српских сестара “Царица Милица” из Дервенте.

Један од задатака Кола српских сестара је чување духовне традиције нашег народа, каже предсједница Ђурђа Додик Пијетловић.

Наша црква има много важних празника, а један од највећих је Видовдан. О Видовдану су говорили многи велики људи, а наши гости вечерас управо су и могли да чују неке од најистакнутијих бесједа Николаја Велимировића у којима се поручује да је Видовдан дан, а не ноћ, да је Видовдан васкрсење, истакла је Пијетовићева, додајући да је један од циљева рада Кола и буђење љубави једних према другима.

Она је изразила посебну жал јер Коло није било у прилици да организује хуманитарни Светосавски бал, манифестацију од посебног значаја, како за друштво, тако и за историју српског народа

Протојереј ставрофор Радојица Ћетковић истакао је да су жене увијек биле покретачка снага породице, друштва, па чак и цркве.

– Не смијемо заборавити да су управо жене прве пронијеле вијест о васкрсењу Христовом. Тако и наше коло има важну улогу при цркви, бави се хуманитарним радом и чува културу нашег народа, нагласио је Ћетковић.

Наше суграђане су овом приликом одушевили изузетни чланови СПД “Јединство” из Бањалуке, бесједа дипломираног глумца Дарка Стојића, те рецитатора Вање Ружичић, Сање Томинчић и Маријане Суботић из СКУД Дервента.

Дервента Кафе