Vijesti Društvo Владика Фотије посјетио Велику Сочаницу: Започела реконструкција црвке Вазнесења Господњег – ФОТО

Владика Фотије посјетио Велику Сочаницу: Започела реконструкција црвке Вазнесења Господњег – ФОТО

0

Епископ зворничко-тузлански Фотије је посјетио данас Велику Сочаницу. те у присуству градског руководства, црвку Вазнесења Господњег која је у поступку реконструкције.

Током посјете је обећао да ће Епархија зворничко-тузланска обезбједити 10.000 КМ.

Владика Фотије је истакао задовољство што реконструкција овог духовног објекта, који је грађен од 1922. до 1934, а освештан 1936. године, иде по предвиђеном плану.

Навео је да су цркве, храмови и манастири увијек па и данас били мјеста посебног духовног сабрања, а обнављањем њихове спољашњости и унутрашњости, даје се нова нада опстанку хришћанства.

Наша епархија је обећала да ће уз град Дервенту помоћи морално, али и финансијски да се радови приведу крају. Радујемо се што изградња и реконструкција крова иде предвиђеном динамиком. Ово је један побожан и благочестив крај који је увијек давао много. Из овог краја су потекли многи монаси и свештеници. И данас ови људи дају велики допринос у изградњи цркве што показује да нису заборавили своју вјеру, рекао је Фотије.

У првој фази је предвиђена реконструкција крова на којој је зуб времена оставио свој траг.

Предсједник грађевинског одбора Драгислав Зарић наводи да је реконструкција почела прије пар дана додајући да је много посла потребо урадити и око изграње звоника, али и зидова и темеља. Нада се да ће рокови бити испоштовани при чему најављују још двије фазе реконструкције.

У другој фази смо предвидили да урадимо хортикултуру са потпуним уређењем земљишта. Трећа фаза је осликавање цркве. У пројекту је предвиђена и изградња једне настрешнице која ће користити да се народ склони од падавина или других временских неприлика. Планирамо да направимо и једну пјешачку стазу за вјернике. Вриједност ове инвестиције је по пројекту око 300.000 КМ. Ми за извођење прве фазе већ имамо прикупљена средства. Надамо се да ћемо и за наредне пројекте прикупити довољан број средстава а све с циљем да направимо једно лијепо духовно мјесто, рекао је Зарић.

Да је посјета владике Фотија увијек посебна свечаност за Дервенту, наводи и први човјек ове локалне заједнице Милорад Симић. Наводи да обнова оваквог једног духовног мјеста које има богату историју, заслужује пажњу вјерских поглавара али и градског руководства.

Ми смо међу првима дали свој допринос када је почела прича о реконструкцији цркве. Издвојили смо око 15.000 КМ за ову активност. Када се препозна једна добра активност, вјерујем да новца увијек мора бити. Драго ми је што грађевински одбор али и извођачи желе да се овај пројекат ваљано уради што вјерујем радује и мјештане Велике Сочанице. Мислим да ћемо и у наредном периоду кроз неке наредне фазе подржавати реконструкцију ове цркве. Мислим да кроз издвајање средстава за те потребе, радимо једну добру ствар, поручио је Симић.

ТВ К3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here