Vijesti Društvo Дервенћани кренули на ходочашће ка манастиру Острог

Дервенћани кренули на ходочашће ка манастиру Острог

0

Дервенћани Жарко Томинчић и Ненад Ђуђановић данас су кренули на ходочашће дуго готово 400 километара ка манастиру Острог.

На поклоничко путовање су кренули, како и спада, из Храма Успења Пресвете Богородице и уз благослов свештеника Радојице Ћетковића и Љубише Новића.

Томинчић, дервентски угоститељ и хуманиста на овај несвакидашњи подвиг одлучио се због задовољења својих духовних потреба.

Често посјећујем манастир Осовицу и кроз разговор са тамошњим свештеницима дошао сам на идеју да посјетим нама православцима једно од наших највећих светилишта. Жеља је постојала ваћ дуго, а ове године сам одлучио и да кренем пјешке да би се поклонио моштима Светог Василија Острошког, прича Жарко.

Под пуном опремом на пут су кренули из Дервенте, а потом ће преко Добоја и Зенице доћи до Сарајева, одакле ће се упутити у Фочу, те преко Шћепан поља стићи у Црну Гору и даље наставити ка манастиру Острог.

Читав живот сам се бавио спортом, додатно сам се спремао за ово ходочашће и са вјером у Бога сигуран сам да ћу успјети. Такође, неколико мојих пријатеља су већ ишли на ово поклонико путовање и од њих сам добио драгоцијене савјете, каже Жарко.

И Ђуђановић истиче да су га на ово ходочашће повели слични мотиви, те да је за њега је увијек непоновљив осјећај доћи на ово светилиште које се налази између Никшића и Подгорице, а којег је изградио Свети Василије Острошки у стијени на 900 метара надморске висине.

План им је да читав пут пређу за највише девет дана хода.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here