Vijesti Kultura i obrazovanje “Код куће остани, животе одбрани”: СКК “Вихор” објавио зборник пјесама инспирисан епидемијом...

“Код куће остани, животе одбрани”: СКК “Вихор” објавио зборник пјесама инспирисан епидемијом вируса корона

0

Заједнички зборник пјесма „Код куће остани, животе одбрани“, објављена је у издању Српског књижевног клуба „Вихор“ Дервента, а садржи 50 радова пјесника из Републике Српске, Србије, Македоније и БиХ.

Заједничку збирку су осмислили и припремили чланови Клуба „Вихор“ Милорад Мишо Ђурђевић и Ненад Симић.

На овај начин Клуб и учесници конкурса на свој начин су оставили писани траг на једно вријеме, односно појаву вируса корона и утицај на свакодневни живот и рад, саопштено је из Клуба.

Предговор у зборнику написао је Недељко Санчанин из Прњавора, а рецензију Ранко Прерадовић из Бања Луке.

Ко би ако не пјесници, умјетници уопште, осјећајући све околности нововремена, наметнутог почашћу корона вируса, саосјећајући са својим народом, исказали својим дјелом оно што су проживјели и доживјели, навео је Прерадовић у рецензији збирке.

Прерадовић наводи да овакви и слични подухавти остављају тврдњу о нама као активним чиниовцима стања у свим, па и наметнутом збиљским догађајима.

Санчанин истиче да пјесничка пера своја дјела у овој књизи остављају на вјечно трајање, јер је све пролазно само је књига вјечна.

Акцентирана су херојска дјела љекара, медицинских сестара, техничара и бабица у пружању помоћи у спашавању живота, од вируса „ковид 19“ који је пред крај 2019 године и још траје, унесрећио човјечанство о чему и књижевници овом књигом износе свој суд, наводи Санчанин.

Илустрације корица је урадила Горана Шаренац, а унутар зборника Евита Бојковац.

Из Клуба наводе да ће промоција зборника бити уприличена по побољшању епидемиолошке ситуације у Републици Српској.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here