Vijesti Društvo Odobren Plan upisa, budući srednjoškolci će moći birati između ovih zanimanja

Odobren Plan upisa, budući srednjoškolci će moći birati između ovih zanimanja

0

Planom upisa u školsku 2024/2025. godinu, odobren od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, predviđa nova zanimanja koja će svršeni derventski osnovci moći da upišu u narednoj školskoj godini.

U Srednjoškolski centar „Mihajlo Pupin“ i Stručnu i tehničku školu moći će se upisati ukupno 272 učenika.

Srednjoškolski centar „Mihajlo Pupin“ planira upis 136 učenika, a novo zanimanje je medicinski tehničar, odjeljenje sa 24 učenika, za koje već sada vlada veliko zanimanje. Po 20 učenika će moći upisati opšti i računarsko–informatički smjer gimnazje, a 24 novopečena srednjoškolca će moći odavrati kombinovano odjeljenje trećeg stepena autoelektričar/električar–elektroinstalater u kojem će biti mjesta za 24 učenika. Takođe, predviđen je upis po jednog odjeljenja tehničara informacionih tehnologija i tehničara mehatronike.

Isti broj učenika planiran je i u Stručnoj i tehničkoj školi. Budući učenici će moći da odaberu četvorogodišnja zanimanja bankarski tehničar ili carinski tehničar, a planiran je upis po jedan razred od 24 učenika.

U struci mašinstvo i obrada metala planiran je upis jednog kombinovanog odjeljenja zanimanje bravar–zavarivač i operater savremenim tehnologijama, koji je novina, pored standardnog zanimanja CNC tehničar (24 učenika). Poslije četiri godine, ponovo je moguće odabrati zanimanje agrotehničar i veterinarski tehničar, i to u obliku kombinovanog odjeljenja sa po 12 učenika. Takođe, planiran je upis i jednog odjeljenja od 16 učenika trogodišnjeg zanimanja kuvar.

U Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ planiran je upis 12 učenika u trogodišnje zanimanje modni krojač i četvorogodišnje fizioterapeutski tehničar iz oblasti zdravstva.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here