Vijesti Društvo Најзначајнији хроничар Дервенте: Пригодно обиљежен велики јубилеј “Дервентског листа” – ФОТО

Најзначајнији хроничар Дервенте: Пригодно обиљежен велики јубилеј “Дервентског листа” – ФОТО

0

Изложбом старих фотографија, ранијих издања листа, те пригодним програмом редакција Дервентског листа обиљежила је велики јубилеј – 110 од изласка првог броја дервентског недјељника. Овај лист је послије београдске Политике најстарији „живући“ штампани медиј на овим просторима.

Први број Дервентског листа, под именом Дервентски котарски лист, из штампе је изашао на данашњи датум давне 1912. године.

Директор ове јавне установе Чедо Вујичић истакао је да је јубилеј Дервентског листа јубилеј и свих Дервенћана, Дервенте, али и читаве Републике Српске.

Новине су огледало друштва, па је све оно што је обиљежило наше друштво, обиљежило је и Дервентски лист. На простору на којем ми живимо, нажалост, нема континуитета, па тако ни медија и Дервентског листа. Патње кроз које је пролазио народ и читаоци нашег подручја су патње и Дервентског листа. У наредном периоду циљ нам је да обиљежимо још много јубилеја и да зацијелимо нашу „рану“ и оспособимо Радио Дервенту, рекао је Вујичић.

Бивши директор и одговорни уредник Дервентског листа Един Диздаревић подсјетио је да је Лист поново почео да се штампа у рату, када је једини циљ био да сваког четвртка буде доступан читаоцима.

Трудили смо се у тешким условим и ја сам задовољан постигнутим. Данас је Лист доста напредовао и постао једна респектабилна кућа. Радили смо и живјели за Дервенту, да пренесемо реално и објективно стање те епохе. Дервентски лист је заиста једна дервентска легенда која је забиљежила све важно, присјетио се Диздаревић.

Новинарка Данка Земуновић од данашње редакције има најдужи стаж који траје пуних 10 година.

Имала сам срећу да сарађујем и са бившим уредником Едином Диздаревићем, а сада је екипа мало млађа. Ових десет година прошло је брзо, као што је и сам посао динамичан. Са колегама сам обиљежила још један велики јубилеј излазак 2500. броја, описала је Земуновићева, додавши да рад у једном од најстаријих медија у Српској није бреме.

Јубилеј редакцији и свим грађанима Дервенте честитао је и градоначелник Милорад Симић.

Писати једну новину у континуитету од 110 година говори о богатој дервентској традицији. Од времена почетака Котарског листа, па под другим именима до имена Дервентски лист, сигурно је један хроничар Дервенте, у коме је радила плејада писмених људи, добро школованих или обучених. И дан данас Дервентски лист заузима једно значајно мјесто у животу Дервенте и ових крајева, рекао је Симић.

Дервентски лист је један од симбола Дервенте, заједно са Дервентским вашаром који има традицију од 171 године, некадашњом првом Дирекцијом жељезница у БиХ која је основана прије 143 године, Читаоницом формираном прије 134 године, Болницом изграђеном прије 137 година, водоводом старим 126 година, а традицију дужу од вијека у дервенти имају и ФК Текстилац, Гимназија, Учитељска школа, обућарска индустрија…

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here