Vijesti Društvo Обиљежене 32 године од страдања Срба у Сијековцу

Обиљежене 32 године од страдања Срба у Сијековцу

0

У Сијековцу је јуче обиљежена 32 годишњица од злочина над недужним српским цивилима у овом бродском селу који су починиле оружане снаге из Хрватске заједно са паравојним муслиманско-хрватским јединицама из БиХ.

У неколико наврата 1992. године у Сијековцу су убијани цивили, углавном жене, дјеца и старци. За само један час, 26. марта 1992. године убијено је девет цивила од којих је најмађа жртва био Драго Милошевић (17), а најстарија Васо Зечевић (77). Наредних дана убијено је још 37 Срба из овог насеља.

Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ, док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.

Молитву у Цркви Свете великомученице Огњене Марије служило је свештенство Епархије зворничко-тузланске.

Обиљежавању су присуствовали званичници Републике Српске који су у Сијековцу посјетили мајку – хероја, Миљу Зечевић /94/, којој су 26. марта 1992. године на кућном прагу убијена три сина: Петар, Васо, Милан и супруг Јован.

Док још рат није ни почео, у Сијековцу су злочинци убили девет мјештана, од чега четири члана породице Зечевић. За злочине нико није одговарао, али оно што морамо да учинимо јесте да сјећање на ово страдање одржимо, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Истакао је да је поносан што је Српска православна црква Сијековчане убијене тога дана прогласила Светим новомученицима.

Веома је важно да Република Српска показује свој однос према свим догађајима, без обзира колико их у години било. Увијек морамо бити на оваквим мјестима са нашим народом, са породицама страдалих, да заједно прођемо кроз ова времена сјећања која су увијек тешка, која нас подсјећају на те дане и начин на који су убијени на свом кућном прагу пред очима мајке и супруге која носи бол који нико не може да измјери, рекао је Додик и додао:

Овдје смо да са људима будемо заједно у покушају да све мобилишемо да бескрајно останемо вјерни ономе што јесте Републике Српска и њене вриједности.

Међу бројним званичницима, почаст страдалим су одали и народни посланици из Дервенте Игор Жунић и Денис Пијетловић.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве је на свом засједању у мају 2022. године у Диптих Светих уврстио и Новомученике зворничко-тузланске, пострадале у Другом свјетском и задњем Отаџбинско-одбрамбеном рату.

Тиме су у календар Светих уврштени и невино пострадали Сијековчани на дан 26. марта, а будући да се Светима не врши помен парастос, у Спомен храму Свете великомученице Марине свештеници епархије зворничко-тузланске извршили су освећење славских дарова у спомен Новомученика.

Након молитве и обраћања званичника, код спомен крста у порти цркве бројне делагације, породице погинулих и грађани положили су вијенце и цвијеће.

Организатор обиљежавања је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Извор: Радио Брод

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here