Vijesti Kultura i obrazovanje Обиљежен велики јубилеј – 110 година од оснивања Гимназије у нашем граду...

Обиљежен велики јубилеј – 110 година од оснивања Гимназије у нашем граду – ФОТО

0

Свечаном академијом и откривањем бисте Михајлу Пупину аутора Вујадина Малешевића, дервентски Средњошколски центар који носи име по славном научнику, обиљежио је 9. октобар – Дан школе и 110 година од оснивања Гимназије у Дервенти.

Као да је јуче било када су Драго Хандановић и Средоје Новић сједили у школским клупама данашњег Средњошколског центра „Михајло Пупин“ у Дервенти. Данас су они, у својим сферама интересовања, успјешни људи, који радо дођу на окупљања у родни крај, баш као што је и велики јубилеј, 110 година Гимназије и уједно Дан школе „Михајло Пупин“.

Корак по корак и данас сам сретан човјек што сам позван овдје, на ову велику свечаност. Лијеп је осјећај да се након 60 година налазим пред овом истом зградом, гдје сам, не једном, страховао и имао, не мало, респекта према професорима, рекао је Средоје Новић, бивши ученик Гимназије у Дервенти.

Вајар Драго Хандановић такође је некадашњи ученик Гимназије у Дервенти. Данас живи и ради у Добоју, гдје се налази стална поставка његових умјетнина, а гдје је прије неколико дана обиљежено 50 година боравка и оснивања галерије у овом граду. То је каже круна његовог живота. Поноси се што је Дервенћанин са Укрине, гдје воли доћи и прошетати улицама.

Више од једног вијека постојања Гимназије значајно је, не само за ову установу и град Дервенту, него за цијелу Републику Српску. За то вријеме, ова школа изњедрила је многе таленте. Поводом значајног јубилеја откривена је и биста Михајлу Пупину у кругу школе.

Наши ученици живе на многим континентима. Многи од њих су, у заједницама у којима живе веома истакнути чланови тих заједница. Имамо научника, проналазача, филмских сниматеља, вајара, истакнутих спортских радника. Моје колеге и ја опредијељени смо да наставимо да најмодернијим педагошким техникама и методама рада и даље образујемо елитну академску омладину, рекла је директор ЈУ СШЦ “Михајло Пупин” Гордана Асентић.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић каже да је опште познато да је Дервента током ратних година јако порушена, али да јој није требало много времена да се обнови и да добије онај сјај, па чак и већи него што је имала прије отаџбинског рата.

Све ово што се дешава, ја себи узмем за право, да се радујем, као што се дјеца радују ономе најљепшем, рекао је Симић.

О животном путу Михајла Пупина, од родног Идвора до САД-а, његовом научном раду, проналсцима и цјелокупном доприносу човјечанству, говорили су ученици средњошколског центра на Свечаној академији.

 ТВ К3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here