Vijesti Društvo Освећен споменик у Новим Лужанима посвећен жртвама два рата

Освећен споменик у Новим Лужанима посвећен жртвама два рата

0

Данас је у Новим Лужанима уприличено освећење споменика посвећенoм жртвама из овог села које су страдале током и послије Другог свјетског рата, те борцима Војске Републике Српске који су животе дали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Претходно је обновљен споменик жртвама усташког терора, те додана плоча са именима четири погинула припадника ВРС чиме је након више деценија одана почаст борцима из Нових Лужана.

У малим Новим Лужанима догодила се трагедија огромних размјера која је зачета још 1941. године када су усташе побиле 64 Србина из овог насеља, а тај број је повећан двије године након рата за још двије цивилне жртве. Дошла је онда и 1992. година, Лужанчани су је дочекали спремно, па није било цивилних жртава, али су погинула четири припадника ВРС који су се борили за слободу Нових Лужана, Дервенте и Републике Српске, нагласио је Чедо Вујучић, предсједник Градске борачке организације.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић истакао је да успомена на жртве није престала ако није било споменика и парастоса, јер су сви они били у срцима породица и сабораца, додајући да се сјећање на страдале у оба рата налазе се на једном споменику, што је добар корак да се Срби почну мирити између себе.

Вијенце на спомен–обиљежје положили су чланови породица погинулих бораца, делегације Мјесне борачке организације и Мјесне заједнице Нови Лужани, градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, делегација Градске борачке организације и Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила те политичких партија СНСД и СДС.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here