Vijesti Kultura i obrazovanje СКУД Дервента: Захваљујући “Клубу пријатеља” унаприједили рад друштва

СКУД Дервента: Захваљујући “Клубу пријатеља” унаприједили рад друштва

0

На крају године Српско културно-умјетничко друштво Дервента окупило је чланове новооснованог „Клуба пријатеља“, те им овом приликом уручило захвалнице за пружену подршку у раду.

Наиме, од ове године у оквиру СКУД-а „Дервента“ постоји и „Клуб пријатеља“ који помажу рад друштва у провођењу што већег броја садржаја.

„Клуб пријатеља“ броји 50 чланова и организован је као посебна група, чији чланови помажу рад друштва кроз плаћање годишње чланарине. Управо из захвалности према њима смо искористили прилику да им уручимо захвалнице и представимо активности које смо реализовали захваљујући њиховој подршци, кажу у СКУД „Дервента“.

У првој половини године тако је обезбјеђен превоз за одлазак другог ансамбла на Дјечији фестивал фолклора у Теслић, као и учешће Пјевачке групе на Мајским музичким свечаностма у Бијељини.

Услиједила је израда староградских костима, потом и два гостовања извођачког фолклорног ансамбла, учешће на фестивалу фолклора „Зов равнице“ у Новом Саду као и гостовање у Вићенци на Свенародном сабору српске слоге.

Посљедња активност за ову годину била је студијско снимање музике за кореографију „Игре са Озрена и Требаве“ који су снимили наши инструменталисти на шаргији и виолини.

Сумирајући 2022. годину изузетно смо задовољни, јер смо успјели да покренемо већину активности које су биле заустављене пандемијом претходних година. Посебно смо поносни на многобројне забиљежене наступе у нашем граду, као и организоване манифестације, традиционални годишњи концерт као и Фестивал етно пјесме који је ове године трајао два дана, наглашавају.

Награде и признања у 2022. години

Пјевачка група СКУД-а „Дервента“ је на 21. Мајским музичким свечаностима у Бијељини освојила сребрну медаљу у категорији Фолклор, док се фолклорни ансамбл са међународног фестивала фолклора у Турској вратио са двије награде у конкуренцији 37 фолклорних ансамбала, првим мјестом за најбољу кореографију и 3. мјестом за најбољи народни костим.

Остварена је и сарадња са еминентим стручњацима, попут етномузикологом Зораном Гујаом која је у оквиру Фестивала етно пјесме одржала радионицу традицоиналног пјевања, док су костими дервентског краја су фотографисани за ново издање монографије народне ношње Срба етнолога Ивана Терзића.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here