Vijesti Kultura i obrazovanje СШЦ “Михајло Пупин”: Представљамо занимања електро-инсталатер и ауто-електричар – ВИДЕО

СШЦ “Михајло Пупин”: Представљамо занимања електро-инсталатер и ауто-електричар – ВИДЕО

0

Средњошколски центар „Михајло Пупин“ у школској 2021/2022. години ученицима нуди два атрактивна занимања – електричар-електроинсталатер и ауто-електричар.

Шта раде електричари-електроинсталатери? Електричари електроинсталатери раде на пословима постављања и одржавања електричних инсталација, електричног освјетљења, испитивању и отклањању кварова. При томе у свом раду постављају електричне водове, спајају утичнице и прекидаче, сијалична грла и свјетиљке, уграђују разводне ормаре, повезују струјне кругове са осигурачима и ФИД склопкама.

У свом раду користе стандардни електроинсталатерски алат као што су: комбинована клијешта и клијешта за скидање изолације, различите одвијаче, кључеве разних величина, бушилице, инструменте за мјерење напона и струје и друге.

Електричне инсталације уграђују по домаћинствима, пословним просторима и индустријским погонима. Електричари запослени у индустријским постројењима уграђују и одржавају електричне моторе, врше њихову поправку и испитивање параметара мотора. Уграђују и одржавају енергетску опрему у склопу трансформаторске станице, као што је трансформатор, прекидач, растављач, осигурач, одводник пренапона.

Електричари раде у фирмама за израду електричних инсталација, различитим привредним субјектима на одржавању електро инсталација и електроопреме, електродистрибуцији, као и продавци у продавницама електроматеријала.

>> Конкурс за упис ученика у први разред СШЦ “Михајло Пупин” пронађите ОВДЈЕ!

Шта раде ауто-електричари? Ауто-електричари одржавају електричне уређаје и инсталације на аутомобилу, електричне кругове освјетљења и система паљења мотора. Проналазе квар на електричној опреми аутомобила и врше његово отклањање или замјену неисправне компоненте.

Савремени аутомобили све више постају рачунари на точковима због све компликованијих система сигурности и асистенције, али и због веће потражње за комфором и луксузом. Уграђене су десетине сензора који прате амбијенталне услове, параметре рада аутомобила, услове на путу. Дужина различитих електричних проводника у просјечном аутомобилу, који повезују све те уређаје, је око 4,5 км.

Електроника у аутомобилима поскупљује његову цијену тако да 40% укупне цијене данашњих аутомобила односи се само на електронику, а тај процент у будућности ће још расти. С обзиром на високу заступљеност електронике у аутомобилима, основна знања из електротехнике и електронике су кључна у занимању ауто-електричар. Ауто-електричари раде у радионицама и сервисима, најчешће у затвореном простору, у случају хитности и на терену, при томе у свом раду користе алат и опрему за мјерење и испитивање.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here