Vijesti Društvo Улагања у споменике из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а се наставља и ове...

Улагања у споменике из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а се наставља и ове године

0
smart

Поред изградње Спомен собе припадницма Војске Републике Српске, за обнављање спомен-обиљежја борцима Народноослободилачког рата и Одбрамбено-отаџбинског рата издвојено је 15.000 КМ, као и годину дана раније. Овом износу треба придодати и средства Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Управо је Министарство одобрило 7.000 марака за доградњу Спомен-комплекса „Чардак“, у који ће бити премјештени споменици који су грађени на приватним парцелама или парцелама проданих државних фирми.

Ти споменции се сада налазе у касарни „Здравко Челар“ и на захтјев породица погинулих и Градске борачке организације радимо на томе да они буду доступни свима. Реализацију овог пројекта ће подржати и Градска управа“, истиче шеф Одсјека за борачко-инвалидску заштиту Станиша Микеревић.

Такође, СУБНОР-у је одробрено 2.500 марака за реконструкцију прилично оштећеног споменика на локацији „Три крушке“ у Великој Сочаници.

Са издвојених 15.000 марака за ову годину неколицини споменика из Одбрамбено – отаџбинског рата вратиће се стари сјај.

Један од њих је реконструкција споменика погинулим борцима ВРС у Горњој Лупљаници и доградња споменика у Осињи. У плану је да се ради и прилаз споменику у Малој Сочаници и „освјежавање“ слова на споменику у Мишковцима. Завршен је и тендер за реконструкцију другог споменика у Доњој Лупљаници, у Ковачевићима, у износу од 6.500 марака, наводи Микеревић, додајући да је прошле године урађена и реконструкција споменика у Трстенцима и завршена друга етапа реконструкције споменика у Доњој Лупљаници у Поповића гају.

Када су у питању споменици из периида НОР-а планиран је наставак доградње спомен парка у Босанским Лужанима, док је за уређење споменика из овог периода преостала да се уреди Спомен чесма у Осојцима.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here