Vijesti Kultura i obrazovanje Ученици СШЦ “Михајло Пупин” присуствовали обиљежавању Дана сјећања на жртве усташких злочина

Ученици СШЦ “Михајло Пупин” присуствовали обиљежавању Дана сјећања на жртве усташких злочина

0

Данашњем обиљежавању Дана сјећања на жртве усташких злочина у јасеновачким логорима које је одржано у Доњој Градини присуствовало је педесет ученика СШЦ „Михајло Пупин“.

Заједно са професорима Драганом Ђурановић и Јеленком Савићем, они су на платоу Спомен-подручја Доња Градина присуствовали служењу молитвеног помена српским, јеврејским и ромским жртвама убијеним у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

У оквиру обиљежавања Дана Културе сјећања раније су одржана предавања и радионице на ову тему, са посебним акцентом на страдања српске и ромске дјеце у логорима, пошто су јеврејска дјеца са мајкама депортована у логор Аушвиц.

Дјеца, великом већином српске националности, одузета од њихових мајки, су депортована у логоре Сисак (који је био највећи усташки логор за дјецу) Стаклана, Печари, Солани Реис, манастир сестара Светог Винсента, Јастребарско, Лобоград и друге, а посебно након Козарачке офанзиве, у августу 1942. године. Процјењује се да је око 5.000-7.000 дјеце прошло кроз логор Сисак до његовог затварања, подсјетили су у СШЦ “Михајло Пупин”.

Долазак ученика по први пут је организовало Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here