Vijesti Društvo У току припреме за 172. издање Дервентског вашара

У току припреме за 172. издање Дервентског вашара

0

Одбор за организацију и обиљежавање 172. Дервентског вашара на првој сједници одлучио је да манифестација буде одржана у периоду од 26. до 30. августа 2023. године.

На првој сједници усвојен је програм припрема, као и вашарски ред.

Цијелу припрему ће координисати Одбор са предузећем „Комуналац“, коме је повјерена организација вашара.

Како је вашар уврштен на листу нематеријалног културног насљеђа Републике Српске и припрема се кандидатура за листу УНЕСКО-а, било је ријечи и о томе да се манифестација свечано отвори 26. августа на мјесту гдје је и први пут одржана уз богат духовни и културни програм, као да и склопу манифестације буде кутак посвећен граду, сувенирима, рукотворинама, као и домаћим произвођачима, саопштено је из Градске управе.

За спровођење овог дијела, задужени су Туристичка организација и Народна библиотека “Бранко Радичевић”, уз координацију Одјељења за привреду и друштвене дјелатности.

Подсјећамо, након што је грађење нових цркви било забрањено готово три вијека од стране Турака, 1851. године добијена је дозвола за градњу цркве. Православни вјерници су 28. августа на Велику Госпојину богомољу освјештали и припремили општенародно славље од којег потиче Великогоспојински вашар.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here