Vijesti Društvo MZ Kalenderovci: Selo bogate istorije

MZ Kalenderovci: Selo bogate istorije

1

Svega desetak kilometara od centra Dervente nalazi se selo Kalenderovci.

IMGP9458

Do poslednjeg rata obuhvatalo je i današnje mjesne zajednice Drijen, Lupljanicu i Detlak, a danas ga čine Gornji Kalenderovci, Donji Kalenderovci i Donji Detlak.

– U poslednje vrijeme najviše smo radili na uređenju crkvenog dvorišta, prostora oko spomenika palim borcima, krčenju puta prema Vajićima, te uređivanju bankina na putu koji vodi prema popularnom kupalištu „Žuti most“, kaže Darko Dokić, predsjednik savjeta ove mjesne zajednice, dodajući da je dio posla uradio samoinicijativno, dok su najveći dio podržali mještani koji se rado odazivaju na ovakve akcije. Pored Dokića, članovi savjeta su i Subić Zorica, Turudić Vojislav, Dujaković Gojko i Lejić Nedjeljka.

Iako je putna infrastruktura uglavnom dobra, uvijek ima prostora za napredak. Nakon završetka rekonstrukcije mosta u Donjem Detalku, mještane Kalenderovaca i okoline obradovala je vijest o sanaciji oštećenog puta prema Drijenu, dok bi od značaja bilo i asfaltiranje detlovačkog puta prema Drvenom mostu, čime bi kulturno-istorijski kompleks Detlak bio povezan sa magistralnim putem prema Prnjavoru.

– Takođe, vrlo važno i potrebno je uređenje samog centra sela, ali su velika prepreka neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Nedavno je asfaltiran dio puta u zaseoku Petkovići, u dužini od oko 500 metara, a ove godine će se nastaviti, kaže Dokić.

Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom, postoji nekoliko farmi na kojima se uzgajaju pilići i proizvodi mlijeko, a kao i dva izvozno orijentisana preduzeća koja se bave proizvodnjom metalnih asortimana.

Selo se nakon Drugog svjetskog rata ubrzano razvija, pa je već 1948. godine položen temeljac za seoski dom. Od 1965. godine u Kalenderovcima počinje izgradnja električne mreže, desetak godina kasnije položen je prvi asfalt, a osamdesetih je izgrađena zgrada u kojoj se i danas smješteni seoska ambulanta, pošta i Mjesni ured. Pored navedenog, selo ima i osmorazrednu Osnovnu školu „Todor Dokić“ sa oko 140 učenika, te novu seosku crkvu Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene, koja je pored nekadašnje trošne crkve, građena od 1984. godine. U Međuopštinskoj ligi Doboj nastupa kalenderovački fudbalski klub „27. jul“, od prošle godine na uređenom terenu sa svlačionicama.

Važan dio mjesne zajednice je i kulturno-istorijski kompleks „Detlak“, predmet brojnih arheoloških istraživanja, posebno srednjovjekovni manastir i lokalitet Ambarine.

Vodenice
Kroz selo protiče rječica Lupljanica, nekad poznata po velikom broju vodenica. Danas na njoj postoje samo tri na kojima se mogu mljeti žitarice, kažu Kalenderovčani.

Galcijani
Krajem 19. vijeka počelo je naseljavanje Galcijana na područje Kalenderovaca, a o dugoj tradiciji suživota govore i očuvani ostaci galcijanskog groblja, u neposrednoj blizini igrališta.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here