Vijesti Kultura i obrazovanje Ambarine uskoro dobijaju nastrešnicu

Ambarine uskoro dobijaju nastrešnicu

0

U Kulturno-istorijskom kompleksu Donji Detlak u toku je izgradnja nastrešnice za arheološki lokalitet “Ambarine”, a radovi će biti završeni početkom 2015. godine, rekao je direktor Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ Damir Kljajić.

Ambarine uskoro dobijaju nastresnicu 1

Dodao je da je izvođač radova građevinska firma “Građenje” d.o.o. iz Pala, a projekat je vrijedan 365.943,82 KM. Ambarine su najznačajniji arheološki lokalitet u derventskoj opštini i uskoro će biti jedini natkriveni lokalitet u Bosni i Hercegovini. Novac je obezbjeđen iz sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH za projekte iz oblasti kulture, a projekat sprovodi Zavod za zaštitu kuturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.
– Ugovor o izvođenju radova na uređenju dijela Kulturno-istorijskog kompleksa Donji Detlak potpisan je između Zavoda za zaštitu kuturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i građeviske firme „Građenje“ d.o.o u julu 2014. godine, podsjetio je Kljajić.

Ambarine uskoro dobijaju nastresnicu 2
Idejno rješenje

Bilo je planirano da radovi budu završeni u roku od 90 dana, odnosno do 20. decembra 2014. godine, ali će taj rok biti produžen zbog loših vremenskih uslova.

Zavod za zaštitu kuturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske napravio je projektnu dokumentaciju koju je predao izvođaču radova. Moderan koncept zaštite i korišćenja kulturnog dobra implementiran je u ovom projektu i usmjeren je na: očuvanje i prezentaciju Kulturno-istorijskog komplesa Donji Detlak, usklađenu zaštitu i korišćenje u razvoju prostora na kojem se nalazi, integrisanost prirode i spomenika kulture u svrhu što bolje prezentacije te uključivanje lokalnog stanovništva u tržišni sistem korišćenja kulturno-istorijskog kompleksa u turističke svrhe.

Ambarine uskoro dobijaju nastresnicu 3

Ambarine su arheološki istraživane 2009. godine, nepokretnim kulturnim dobrom proglašene su 2010. godine, idejno rješenje uređenja ambarina je iz 2011. godine, a 2014. godine održana je u Banjaluci i Derventi naučna konferencija o Kulturno-istorijskom kompleksu Detlak.

JU TOOD

PODIJELI