Vijesti Hronika Belgija odbila zahtjev za izručenje Pudića po optužnici za ratne zločine

Belgija odbila zahtjev za izručenje Pudića po optužnici za ratne zločine

1

Željko Pudić, protiv koga je potvrđena optužnica za zločine nad srpskim civilima u Derventi, neće biti izručen BiH jer ima državljanstvo Belgije, potvrđeno je u dobojskom Okružnom javnom tužilaštvu i Okružnom sudu.

Tužilaštvo u Doboju je putem Okružnog suda dobilo zahtjev od pravosudnih organa u Belgiji za dostavljanje dokumentacije radi pokretanja istrage protiv Pudića, nakon što je zahtjev za ekstradiciju optuženog u BiH odbijen zbog belgijskog državljanstva, prenosi “Birn”.

Po navedenom zahtjevu putem Ministarstva pravde u Savjetu ministara proslijeđena je određena dokumentacija pravosudnim organima u Belgiji, te još nije odlučeno o ustupanju predmeta, navode u Tužilaštvu u Doboju.

Optužnica, koja je potvrđena 19. maja prošle godine, tereti Pudića da je u kao pripadnik 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća odbrane u logoru u zgradi bivšeg Doma JNA u Derventi učestvovao u ubistvu jednog civila srpske nacionalnosti, te u protivpravnom zatvaranju civila koje su tukli drugi, nepoznati pripadnici HVO-a.

U dobojskom Okružnom sudu potvrđeno je da je donesena naredba o povlačenju međunarodne potjernice za optuženim, a koja je bila raspisana ranije, jer je bio nedostupan tokom istrage.

Zahtjev za uručenje optužnice Pudiću je Okružni sud u maju prošle godine uputio i nadležnima u Hrvatskoj, s obzirom na to da optuženi ima adresu i u Zagrebu.

BIRN

1 komentar

  1. Zašto je potjernica povučena možda će ga uhvatiti u drugoj državi.Pa on je legalno odlikovan u samoj Derventi od strane predsjednika Hrvacke uz saglasnost vlasti Srpske i Dervente.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here