Vijesti Kultura i obrazovanje “Biti vaspitač je privilegija”: Gordani Simić Svetosavska nagrada za doprinos predškolskom vaspitanju

“Biti vaspitač je privilegija”: Gordani Simić Svetosavska nagrada za doprinos predškolskom vaspitanju

0

 

Među sedam vaspitno-obrazovnih radnika iz predškolskih ustanova, nagrađenih Svetosavskom nagradom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za doprinos vaspitanju i obrazovanju, našlo se i ime direktorice predškolske ustanove „Trol“ Gordane Simić.

Kao dobitnik Svetosavske nagrade, najvećeg priznanja za doprinos vaspitanju i obrazovanju, mogu reći da sam ponosna što sam slijedeći svoju ideju i svoja pedagoška uvjerenja, uz mnogo rada, truda i doprinosa, zaslužila ovo prestižno priznanje Republike Srpske, istakla je Simićeva.

Odrediti se ljubavlju prema djeci i ljubavlju prema poslu, a pri tome ne izgubiti slobodu svoga mišljenja i djelovanja kroz vaspitanje i obrazovanje, svakako je polazna tačka mog pedagoškog uvjerenja, ideja koju slijedim. Moja pedagoška uvjerenja se temelje na misli da je ključno biti u korak sa djetetom. Povesti ga za ruku u svijet odraslih, a ne pogriješiti pravac, veliki je zadatak. Biti vaspitač za mene je privilegija, a čast i zadovoljstvo je biti dio tima onih koji u vaspitanju i obrazovanju, svojim doprinosom kao pojedinci, čine budućnost djece svjetlijom i boljom, naglasila je Simićeva nakon ovog značajnog priznanja.

U školskoj 2020/21 Svetosavska nagrada pripala je i učiteljici Nataši Plavšić iz Dervente.

Simićeva je takođe, zajedno sa defektologom vrtića „Trol“ Nikolinom Marić, dobila nagradu za projekat „Kutak za rani rast i razvoj“, zahvaljujući kojem su se našli među inovativnim nastavnicima u 2022. godini po izboru „Global teacher prize BiH“.

Početkom februara moja ideja da oformimo „Kutak za rani rast i razvoj“ i pružimo podršku djeci sa poteškoćama i smetnjama u razvoju, koja borave u našoj ustanovi, ali i djeci koja ne borave, dobila je podršku od defektologa Nikoline Marić, te smo zajedničkim snagama započele našu priču o svim “plavim pticama” koje su svakako donijele šarenilo u našu ustanovu. Našoj misiji ubrzo se pridružila plejada sličnih, hrabrih i odvažnih vaspitača, asistenata i saradnika, među kojima je i naša pedagogica Vanja Bećarević. Naša “plava vojska” danas broji 13 “plavih pticica” koje su svoja krila prvi put rasirila pred nama, kaže Simićeva.

Ovu nagradu posvjetile su svoj djeci sa poteškoćama u razvoju.

Derventa Cafe