Vijesti Magazin Čamcima niz Ukrinu – FOTO

Čamcima niz Ukrinu – FOTO

0

Svoju dugogodišnju ideju o spustu čamcima Ukrinom, najdužom rijekom koja izvire i teče cijelim tokom kroz Republiku Srpsku, derventski umjetnik Saša Bogdan, zajedno sa prijateljima Nenadom Tutnjevićem i Sašom Đekićem, ovih dana je djelomično sproveo u djelo.

Avanturu smo u nekoliko navrata otkazivali, ali smo ove godine nas trojica zaljubljenika u Ukrinu zamisao realizovali. Iako su i mnogi drugi bili zainteresovani, zbog obaveza i godišnjih odmora bili su primorani da otkažu, kaže Bogdan.

Našu ideju je prepoznala Turistička organizacija opštine Derventa, kojoj je bio zanimljiv naum da iz korita uvidimo potencijale za kamperski i lovno-ribarski turizam na Ukrini, i ljepote koje bi bile predstavljene kao prirodne ljepote Republike Srpske i Dervente, opisuje cilj ekspedicije derventski slikar i pjesnik, zahvalivši se Daliboru Rašiću, Goranu Merčepu i Mladenu Nikoliću, ekipi koja ih je podržavala sa obale.

Spust je počeo u Kulašima odakle su potom doveslali, gotovo neprohodnim tokom, do ušća Velike i Male Ukrine, dvije riječice koje čine rijeku Ukrinu, a međusobno se veoma razlikuju po bistroći, boji, koritu…

Vrijeme nam nije bilo naklonjeno, pa smo se odmah prvog dana prinudno ulogorili. Uz mnoge poteškoće preko brzaka, naplavina, prirodnih, ali još više bespravno izgrađenih brana, doveslali smo do Kremne i Brestova sa jedne, i Štrbaca sa druge strane. Na tom području Ukrina je široka i duboka, a fascinira i algama i podvodnim travama, kao i brojnim abonosima, koji su idealni za prirodno stanište riba, opisuje Bogdan.

Uslijedio je obilazak i druženje na Kainovića i Stevića mlinu, a prva četverodnoevna etapa neočekovano je, zbog oštećenja čamaca i opreme, završena u Palačkovcima, kod izletiša Ukrinski raj.

Planirano je da uskoro sa tog mjesta krenemo sa drugom etapom, iako je od tog mjesta praktično nemoguće proći od nelegalnih brana, zbog kojih čamce moramo nositi obalom ili koritom, što je jako teško i opasno. Praktično, više smo čamce nosili nego veslali. Ova kiša će nam pomoći i podugnuti nivo rijeke, pa očekujemo i druge zaljubljenike u Ukrinu, koji će biti sa nama u drugoj etapi do Patkovače, a potom i u završnoj do ulijevanja u Savu, optimističan je Bogdan.

Tok rijeke ispresjecan branama

Iako su zabilježili nestvarno lijepe fotografije korita i okoline, avantura je neočekivano imala značajnu ekološku crtu jer su duž Ukrine primjećene brojne bespravno izgrađene brane.

Apelujemo na nesavjesne sugrađane da ne bacaju otpad i ne prave vještačke brane, da ne vade pijesak i šljunak i time mijenjaju tok rijeke, ne bi li zajedno sačuvali njene prirodne ljepote. Brane su napravljene od velikih građevinskih elemenata, iz kojih viri armatura od nekoliko metara, što je neugledno i opasno, kaže Bogdan.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here