Vijesti Društvo Dervenćanin Dragan Vuković novi je ambasador Bosne i Hercegovine u Grčkoj

Dervenćanin Dragan Vuković novi je ambasador Bosne i Hercegovine u Grčkoj

0

Rođeni Dervenćanin Dragan Vuković novi je ambasador Bosne i Hercegovine u Grčkoj. Vukovićevo ime se našlo među ambasadorima iz reda srpskog naroda koje je predložila predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, čime je prestala njegova funkcija savjetnika.

Dragan Vuković je rođen u Derventi 16. januara 1965. godine i bivši je pukovnik Vojske Republike Srpske i general-major Oružanih snaga BiH u penziji.

Osnovnu školu je pohađao u Derventi, gdje je završio i srednju ekonomsku školu 1983, dok je Vojnu akademiju Kopnene vojske – smjer pješadija – završio četiri godine kasnije u Beogradu i Sarajevu.

Generalštabnu školu taktike kopnene vojske završava u Beogradu 1998. godine, dok Školu nacionalne odbrane Oružanih snaga Grčke pohađa u Atini 2003. Magistrirao je 2014. na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, smjer sociologija, temom Uticaj globalizacije i NATO saveza na društvene promjene zemalja u tranziciji.

Čin potporučnika stiče 25. jula 1987. godine, čin poručnika 1988, a čin kapetana stiče 1991. (vanredno), dok kapetan prve klase, takođe vandredno, postaje 1992.

Godinu kasnije proizveden je u čin majora 1993. (vanredno), a potom i u čin potpukovnika 1995. (vanredno). Pukovnik postaje 2000. godine, a brigadni general 9. novembra 2005. ukazom Predsjedništva BiH. Naredbom Predsjedništva BiH od 3. jula 2014. godine unapređen je u čin general-majora. U mirnodopskom periodu službovao je u garnizonima Banja Luka i Sarajevo. Sa porodicom živi u Banjoj Luci. Oženjen je i ima dvoje djece.

Koristi se engleskim, ruskim i grčkim jezikom.

Učesnik je ratnih dejstava na prostoru bivše Jugoslavije od 17. januara 1991. do 14. decembra 1996. godine. Na posljednjoj dužnosti u JNA bio je komandir mehanizovane čete u Banjoj Luci, u činu kapetana. U VRS bio je od dana njenog osnivanja do 31. decembra 2005. Profesionalna vojna služba prestala mu je 1. marta 2018.

U toku ratnih dejstava ranjen 19. januara 1993. godine u rejonu s. Vitkovci – Doboj. Ima status ratnog vojnog invalida šeste kategorije,

Odlikovan je Ordenom Narodne armije sa zlatnom zvezdom i Ordenom Miloša Obilića.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here