Vijesti Društvo “Derventa je antifašistički grad”: Obilježen Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu –...

“Derventa je antifašistički grad”: Obilježen Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu – FOTO

0

Kulturno-umjetničkim programom “Tebi, Dervento” i polaganjem vijenaca na Partizanskom groblju i Spomeniku nepoznatom junaku kod OŠ “Nikola Tesla” u Derventi je obilježen 19. april – Dan oslobođenja Dervente u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SUBNOR-a Borislav Preradović naglasio je da je na ovaj datum 1945. godine Derventa oslobođena od nacista.

Na ovaj način mi se prisjećamo i svih onih žrtava koje su pale da bi mi danas bili slobodni, ali i pokazujemo da smo antifašistički grad, rekao je Preradović podsjećajući da je uz podršku lokalne vlasti obnovljeno nekoliko spomenika iz perioda NOB-a.

Radi se o jednom od velikih datuma u istoriji Dervente, istakao je načelnik opštine Milorad Simić.

Posebno mi je drago jer su sa nama direktni učesnici ratnih zbivanja tog perioda, kao i zbog toga jer se naša lokalna zajednica odlučila da njeguje tradiciju Narodnooslobodilačke borbe. Ona nas uči da moramo uvažavati jedne druge, poručio je Simić.

Vijence su položile delegacije Republičkog udruženja boraca NOB-a, lokalnog SUBNOR-a, rukovodstvo opštine na čelu sa načelnikom Miloradom Simićem i drugi.

Na sinoćnjoj tradicionalnoj manifestaciji “Tebi, Dervento”, u organizaciji derventskog IMIC-a, nastupili su hor “Mozaik” sa dirigentom Milijanom Žunić, pjevačka grupa KUDM “Bosiljak”, Vanja Ružičić, Fadil Pelesić, Jasmina Radanović, Amira Kečo, Enver Vejzović, Vlado Vujičić, Miro Popović, te učenice Osnovne muzičke škole Maja Orlando i Teodora Zarić.

Ova manifestacija pruža mogućnost da predstavimo sve ono lijepo kada je u pitanju kulturno stvaralaštvo, pa smo tako imali priliku da vidimo Daru Vidić, članice hora, koja ima 87 godina, ali i mlade učenice muzičke škole. To je ono što nas raduje, i u narednom periodu ćemo nastaviti razvijati kulturu, simbol ovog grada, naglasio je predsjednik IMIC-a Fadil Pelesić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here