Vijesti Kultura i obrazovanje Budući arhitekta iz Dervente autor originalnog prijedloga za banjalučki park

Budući arhitekta iz Dervente autor originalnog prijedloga za banjalučki park

2

Zmijanjski vez, koji je jedina UNESCO zaštićena baština grada Banjaluka, mogao bi da krasi park pored Narodnog pozorišta RS, rekao je Robert Dacešin, jedan od kreatora ove ideje, a inicijativu uskoro planiraju predati gradu, pišu Nezavisne.

Dodao je da su ovu ideju osmislili on i njegov prijatelj arhitekta Nikola Brković, a da je nacrt uradio Brković.

Nikola Brković

Realizacija ovog projekta uticala bi na promociju zmijanjskog veza, ali i turizma, i na ovaj način bi građani i turisti imali priliku da se upoznaju sa našim kulturnim nasljeđem, istakao je Dacešin.

Dodao je da su razgovarali sa Zoranom Talićem, predsjednikom Skupštine grada, koji im je rekao da je ovaj prijedlog dobar.

Predložio nam je i lokaciju na kojoj bi se ovaj projekat mogao realizovati, a to je park koji se nalazi pored Narodnog pozorišta RS, kazao je Decešin.

Dodao je da bi ta lokacija bila idealna jer u narednom periodu nije u planu da se nešto gradi na njoj.

Veličina parka ostala bi ista, kao i postojeća živa ograda, a za realizaciju ne bi bila potrebna velika ulaganja. Staze u parku bi bile popločane kamenim kockama sa motivima zmijanjskog veza, objasnio je Dacešin.

Prema njegovim riječima, sljedeće što imaju u planu je da podnesu incijativu gradu, te se nadaju da će ona biti prihvaćena.

Veliki broj građana kaže da je ova ideja dobra, te da treba da se promovišu kulturna nasljeđa grada.

Smatram da bi grad trebalo da ima više parkova, ali i da što više promoviše ono po čemu je karakterističan i poseban, rekla je Biljana R.

Nezavisne

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here