Vijesti Društvo Diskretni heroj Borislav Miodanić: Zahvalnica opštine kruna volonterskog rada

Diskretni heroj Borislav Miodanić: Zahvalnica opštine kruna volonterskog rada

0

Za izuzetan doprinos volontiranju kao aktivnosti od opšteg interesa, dugogodišnjem aktivisti Crvenog krsta i dobrovoljnom davaocu krvi Borislavu Miodaniću, Skupština opštine Derventa dodijelila je Zahvalnicu, jedno od dva najviša opštinska priznanja.

Rođen prije šezdeset godina, kao treće od četvero djece zemljoradničke porodice, Borislav je sve do Odbrambeno-otadžbinskog rata imao prilično uobičajen životni put. Osnovnu školu završio je u Kalenderovcima, srednju Mašinsko-tehničku u Prnjavoru, a potom ga je put odveo u Rijeku, gdje se zaposlio.

Pred početak rata vraća se u Derventu, a nedugo potom, kao jedan od Čardaklija, biva odveden u ratni logor, odakle izlazi nakon 75 dana, mršaviji za 24 kilograma, sa 7 slomljenih rebara i brojnim drugim povredama. Oporavljao se dvije godine.

To sve, ipak, Miodaniću nije poljujalo vjeru u ljudski rod. Brigu o supruzi, osobi sa invaliditetom, polako je prenosio i na sve druge ljude kojima je trebala pomoć, a takvih je u poratnom periodu bilo mnogo.

Na volonterski rad me, između ostalog, motivisala i supruga, kojoj sam tokom 18 od 20 godina braka mogao pomoći samo ja. Odazvao sam se pozivu Crvenog krsta 1994. godine i od tada sam se trudio da pomognem svima kojima sam mogao, kaže Miodanić, dobrovoljni davalac krvi više od 70 puta, samo u posljeratnom periodu.

Svojim volonterskim radom Borislav je odavno prepoznat kao humanista u čitavoj Derventi, a posebno po selima kalenderovačkog kraja gdje je dovozio pomoć, uglavnom starim i bolesnim koji nisu imali nikog svog. Na osnovu njegovih informacija o potrebama na terenu vršena je distribucija pomoći, sa traktorom njegovog oca i uz pomoć nekolicine dobrovoljaca.

Sa dobojskom Transfuziologijom ranije je nastojao dobrovoljcima omogućiti davanje krvi bez odlazaka u Doboj ili Banjaluku, a izbjeglima iz Krajine nerijetko je pronalazio krov nad glavom.

Zahvalnica mi znači puno jer su neki važni ljudi prepoznali moj trud, a na ovaj način želim da pokažem mladim ljudima, prije svega mojim unukama, da bar djelomično kremu mojim stopama, ističe Miodanić.

I dan-danas, kako kaže, njegov telefon je dostupan za sve one kojima treba pomoć bilo koje vrste, kako njegove lične ili kroz pomoć ustanova koje već dugo posebno vrijednuju njegov angažman.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here