Vijesti Kultura i obrazovanje „Đurđevak“ igra već četiri godine – FOTO

„Đurđevak“ igra već četiri godine – FOTO

0

Kada je prije tačno četiri godine uslišila želju jedne starije gospođe da ju nauči da igra kolo, rukovodilac rekreativne folklorne grupe „Đurđevak“ Sandra Cvjetković nije ni sanjala da će danas predvoditi grupu od pedesetak rekreativnih folkloraša i muzičara.

Svi oni okupili su se proteklog vikenda da zajedničkim druženjem obilježe još jednu godišnjicu rada, kako su to radili i do sada.

Sve se desilo jako brzo i spontano, tako da smo već na prvom okupljanju imali desetak zainteresovanih igrača. Ipak, vijest da i naši sugrađani koji nisu do tada imali dodir sa narodnim igrama mogu da uče folklorne korake brzo se proširila tako da je grupa za sedam dana okupila 45 članova, na moje veliko iznenađenje, prisjeća se Cvjetkovićka ne tako davnih početaka.

“Đurđevak” u Novom Sadu

Već nakon godinu dana rada uslijedio je i prvi zanimljiv nastup. Naime, članovi „Đurđevka“ dali su svoj doprinos pokušaju obaranju Ginisovog rekorda u igranju najvećeg kola, a iako to na kraju nisu uspjeli, u sjećanju je ostao neopisiv osjećaj igranja sa još 12.000 folkloraša na ulicama Novog Sada.

U međuvremenu smo nastupali na različitim manifestacijama, od gostovanja kod mojih kolega sa kojima sarađujem duži niz godina, pa do organizovanja naših događaja, poput humantarnih koncerata. Vrhunac je ipak bio nedavni nastup na 8. Međunarodnom festivalu veterana folklora “Zlatibore, visoka planino”, na kojem smo predstavili svoje, derventske igre, i njima pobrali simpatije više od 1.100 učesnika i publike, ističe mlada folklorašica.

Nastup na Zlatiboru

A upravo odluka da se igrama derventskog kraja da veći značaj pokazala se kao ispravnom, jer su se na taj način, uz šargiju i violinu, pokazali u drugačijem svjetlu u odnosu na učesnike koji su birali možda i atraktivnije koreografije.

Zbog toga su počeli razmišljati i o tome da osnuju posebno udruženje za očuvanje tradicije igara derventskog kraja, po ugledu na slična udruženja u Srbiji.

djurdjevak derventa
Zaigralo se i na druženju

Danas imamo 45 igrača svih generacija, od onih koji imaju 20 godina, do onih koji su već u šestoj deceniji života. To nas ni najmanje ne ometa da sjajno funkcionišemo, da se družimo i učimo nešto novo. Za razliku od profesionalnih KUD-ova, nama je primarno da se rekreiramo i odmorimo od svakodnevnih obaveza. Okupljamo se 1 do 2 puta sedmično, u zavisnosti od toga da li se spremamo za nastup, kaže „učiteljica“ Sandra, dodajući da su im se odnedavno pridružila i tri mlada muzičara – Goran Jošić, Kristijan Drobilović i Vladan Jevtić.

Već početkom naredne godine očekuju ih nastupi u Malom Zvorniku i Trebinju koji će im poslužiti da steknu još malo iskustva koje žele da iskoriste da bi ugostili svoje prijatelje u Derventi. Želja članova društva je da njihova manifestacija bude turistička atrakcija i da brojnim posjetiocima predstavi tradiciju, gastronomiju i kulturu Dervente.

Dobili priliku da nauče igre i u zrelijim godinama

Među polaznicima “Đurđevka” već dugo je i Milanka Marić.

Na folklor sam krenula na nagovor prijateljica i pokazalo se kao prava odluka. Družimo se i igramo, jednostavno nam je prelijepo. Oduvijek mi je želja bila da naučim folklor i drago nam je da, kada već nismo mogli u mlađim danima, to možemo sada, naglašava Marićka.

Dugogodišnje folklorno iskustvo

Rukovodilac “Đurđevka” svoje prve folklorne korake započela je u KUDM “Bosiljak” prije skoro dvije decenije.

U tom periodu pohađala sam različite edukacije na kojim sam se usavršavala, a jedan od takvih bio je u organizaciji Udruženja amaterskog folklora Vojvodine održan u Vrdniku. Želja mi je da dokumentujem igre i pjesme derventskog kraja, da bi ostale u nasljeđe budućim generacijama, iako znam da je to veliki posao, kaže Cvjetkovićka, sadašnji član pjevačke grupe SKUD “Derventa”.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code