Vijesti Društvo Evidentirani i novi arheološki lokaliteti: Stručnjaci obišli nalazišta u Derventi i Stanarima...

Evidentirani i novi arheološki lokaliteti: Stručnjaci obišli nalazišta u Derventi i Stanarima – FOTO

0

Predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske posjetili su opštine Derventa i Stanari te tokom pet dana terenskih istraživanja obišli 35 arheoloških lokaliteta i utvrdili njihovo trenutno stanje.

Terenska istraživanja obavili su arheolog Zavoda Ljubica Srdić i mr Damir Kljajić, a jedan dan na terenu je bila i arheolog Zavoda Ljiljana Parežanin-Vrućinić.

Arheolog Ljubica Srdić rekla je da su u Derventi nastojali da obiđu kompletan teren da bi utvrdili da li i dalje postoje lokaliteti nekropola.

Mramor u Polju Foto Damir Kljajic

Uspjeli smo da vidimo i stara groblja u okviru lokaliteta gdje se nalaze mramorovi, odnosno stećci. Imala sam sreću da imam dobrog vodiča koji poznaje ovaj teren, gdje se već bavio istraživanjem i evidentiranjem nasljeđa, dodala je Srdićeva.

Ona je napomenula da paleolitskih lokacija ima dosta na Markovcu, u Detlaku, Lupljanici i na širem području drugih naselja u Derventi, te da su te lokacije obradili prije deset godina sa predstavnicima Univerziteta sa Kembridža.

Imamo podatke gdje se sve nalaze paleolitski lokaliteti. Bilo bi dobro da sve lokalne zajednice imaju jednu osobu koja bi bila zadužena za evidentiranje i pronalazak lokacija, smatra Srdićeva.
Vodič predstavnicima Zavoda iz Banje Luke bio je mr Damir Kljajić, istoričar i geograf koji se godinama bavi istraživanjem derventskog kraja, o čemu je objavio nekoliko knjiga.

>> Spisak kulturno-istorijskog naslijeđa naše opštine pronađite OVDJE.

Kljajić je rekao da su obišli najviše srednjovjekovnih lokaliteta i lokaliteta iz perioda turske vladavine, a manjim dijelom lokalitete iz perioda praistorije i antike.

Najveći dio posjećenih lokaliteta je već bio evidentiran u arheološkoj literaturi, a manji je evidentiran u literaturi lokalnog karaktera, dodao je Kljajić.

Nekoliko lokaliteta je po prvi put evidentirano.

Gradina u Crnči Foto Damir Kljajic

U Rapćanima kod Dervente smo, pored dva već poznata srednjovjekovna lokaliteta, pronašli još jedan na kojem se nalaze dva impozantna mramora (stećka), a koji su zbog mekanog zemljišta djelimično utonuli, rekao je Kljajić.

On je dodao da je u Cvrtkovcima takođe evidentirana srednjovjekovna nekropola koja do sada nije bila poznata u arheološkoj literaturi, ali je za nju znalo lokalno stanovništvo.

Predstavnici Zavoda prvog dana boravka na terenu imali su sastanak sa predstavnicima lokalne vlasti u Derventi te su obišli i Zavičajnu zbirku, Staru crkvu u izgradnji i pravoslavno groblje u Derventi. Zadnjeg dana boravka na terenu održan je sastanak i sa predstavnicima opštine Stanari, te je organizovan zajednički obilazak nekoliko lokaliteta.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here