Vijesti Društvo Fašizam je pobijeđen, ali nije uništen

Fašizam je pobijeđen, ali nije uništen

0

Simbolično, polaganjem vijenaca pored Augustinčićeve skulpture “Nošenje ranjenika”, u Derventi je danas obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.

Na današnji datum 1945. godine pobijeđeno je najveće zlo u istoriji čovječanstva, poručio je predsjednik derventskog SUBNOR-a Borislav Preradović.

Mi u Derventi čuvamo tekovine antifašizma jer dobro znamo koje to zlo za čovječanstvo. Čini mi se da su ostale “klice”, a mi to ne smijemo dopustiti, jer vidimo kakva se zla dešavaju u svijetu i dan danas, rekao je Preradović.

Na ovaj način, skromno ali iskreno, i Derventa je obilježila jedan od najznačajnijih datuma u istoriji, naglasio je gradonačelnik Milorad Simić.

Pridružili smo se obilježavanju sa željom da se nikada to zlo više ne ponovi. Ipak, recidivi nacizma i fašizma su ostali i danas, iako smo mislili da kada su Rusi postavili zastavu na njemački Rajhstag sve gotovo, rekao je Simić.

Vijence su položili delegacije SUBNOR-a, gradonačelnik Milorad Simić i zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić, te predsjednik Skupštine grada Bojan Radanović.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here