Vijesti Društvo “Finci žele 5G mrežu”: Dervenćanin angažovan na postavljanju opreme za novu tehnologiju...

“Finci žele 5G mrežu”: Dervenćanin angažovan na postavljanju opreme za novu tehnologiju – FOTO

4

Dervenćanin Mario Marjanović jedan je od rijetkih sugrađana koji se već sada vrlo dobro upoznao sa 5G tehnologijom. Naime, Marijanović već nekoliko mjeseci radi za slovensku firmu „Partus“ koja je angažovana na postavljanju 5G antena u dalekoj Finskoj.

Ovaj veoma vrijedan projekat na sjeveru Evrope otpočeo je krajem prošle godine, a Marjanović je već u januaru 2020. godine stekao potrebna znanja na seminaru koji je organizovao „Huawei“.

Preduzeće za koje radim angažovano je na poslovima postavljanja opreme poznatog kineskog proizvođača za finskog mobilnog operatera DNA. To je prvi operater koji je počeo mijenjati mrežne komponente i pojačavati ih sa 5G signalom, a kasnije su tim stopama pošla još dva dobavljača telekomunikacijskih usluga u ovoj nordijskoj zemlji, kaže Marijanović.

U suštini, 5G mreža radi na dvostruko većoj frekvenciji u odnosu na 3G mrežu, odnosno za jednu trećinu većoj od 4G. U praksi to znači da je kod 5G signala „download“ 1 GB/s ili više. Prevedeno na jezik laika, filmovi sjajne kvalitete moći će se „skidati“ za svega par sekundi.

Inače, prenos podataka iz bazne u baznu stanicu obavlja se putem velikih okruglih „link“ antena brzinom od čak 80 GB/s. Informacije se potom šalju na “uobičajene” antene koje možemo vidjeti na krovovima zgrada ili visokim repetitorima.

Želja Finaca je da imaju apsolutnu pokrivenost 5G signalom. Jednostavno, ne postoji nijedan krov u bilo kojem gradu koji na sebi nema antenu nekog operatera. U seoskim područjima postavljaju se na stubove koji se pružaju i do 120 metara u visinu. Najveća visina na kojoj sam ja radio je 82 metra, opisuje Marijanović.

Kineski „Huawei“ je trenutno lider na tržištu 5G tehnologija kada je u pitanju oprema i jednostavnost ugradnje i montiranja, dok se sredinom godine kao konkurencija pojavila i „Nokija“.

Za razliku od prostora bivše Jugoslavije Finci nisu skeptični prema novoj tehnologiji, kađe Mario.

Ovde ljudi na postavljanje 5G antena normalno gledaju. Na primer, na krovu jednog hotela gdje sam radio nalazi se oprema dva operatera, dok je na drugoj lokaciji antena bila uperena ka vrtiću. Niko se nije bunio, niti protestovao, ističe.

Finci su fleksibilniji i kada su u pitanju epidemiološke mjere

Život na sjeveru kontinenta teče normalno, navodi Marjanović.

Nije bilo zatvaranja ugostiteljskih objekata niti škola. Maske i dezinfekcija ruku su dobrovoljni i niko vas neće ni opomenuti ako ste napravili propust. Finci, tim lideri u preduzeću, kažu da to tako mora, da država ne smije da trpi, te da se što prije virus proširi kroz društvo, prije će steći imunitet na virus koronu, kaže Marjanović.

Derventa Cafe

4 KOMENTARI

  1. Znaci Marjanovic šarafa antene po krovovima u Finskoj. I šta je tu interesantno. Pa valjda to što nam Marjanovica predstavljate kao specijalistu za 5G tehnologiju. Marjanovic vrijedno radi i vjerovatno dodro radi ali on ipak samo montira antene.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here