Vijesti Kultura i obrazovanje Folkloraš Ratko Lalović: Postali smo jedno od najprepoznatljivijih obilježja Srpca –...

Folkloraš Ratko Lalović: Postali smo jedno od najprepoznatljivijih obilježja Srpca – FOTO

0

Mladi Dervenćanin Ratko Lalović jedan je od rijetkih rukovodilaca folklornog društva koji ima i formalno obrazovanje u toj oblasti. Naime, svoje zvanje strukovnog vaspitača za tradicionalne igre stekao je pohađajući Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi, jedne od malobrojnih obrazovnih institucija koje se bave tradicionalnim igrama i folklorom.

Već od malih nogu, i prije ulaska u školske klupe, na inicijativu roditelja postao je član Kulturno-umjetničkog društva mladih “Bosiljak”.

Zahvaljujući folkloru Ratko je upoznao i ljubav svog života – Vanju

Za kratko vrijeme sam pokazao izuzetan talenat za igru i muziku, pa sam vremenom došao na poziciju kolovođe i soliste u koreografijama. Samim tim sam postao i osoba koja je svoje znanje prenosila članovima mlađih grupa društva, prisjeća se Lalović.

Ipak, vrlo brzo dobija priliku za samostalan rad, koju odmah i koristi. 2014. godine postaje jedan od osnivača Folklornog udruženja građana „Motajički vuk“ u srbačkom selu Sitneši.

Folklorno društvo ponovo je oživjelo selo. „Motajički vuk” je veoma brzo postao prepoznatljiv u Srpcu, a i mnogo šire. Nedugo nakon osnivanja nagrađeni smo poveljom opštine Srbac, 2016. godine poveljom KUD “Braničevo” iz Braničeva, a sa ovim udruženjem iz Srbije smo se i pobratimili. „Motajički vuk” je 2018. godine bio poseban gost na proslavi Dana državnosti Ukrajine u Lavovu, ističe najznačajnije uspjehe društva, dodajući da su učestvovali na mnogim manifestacijama širom Bosne i Hercegovine, kao i u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Poljskoj.

Upornim i kvalitetnim radom dostigli su visok nivo, a sigurnim putem nastavljaju i dalje.

Moj rad je postao prepoznatljiv u Srpcu, a samim tim se cijeni i podržava od strane srbačke javnosti, zvaničnika opštinske uprave, sveštenstva i drugih. Trudim se da svoje znanje i rad u ovoj branši konstantno dopunjavam edukacijom na raznim seminarima i predavanjima kada za to imam vrijeme i finansijske mogućnosti, kaže mladi folkloraš.

A tome u prilog govore i zaista respektabilne brojke. U dječijem, izvođačkom i ansamblu rekreativaca danas igra stotinu članova koji dolaze iz tri mjesne zajednice, a taj broj će uskoro biti još i veći.

Od narednog mjeseca probe ćemo održavati i u samom Srpcu, s obzirom da vlada velika zainteresovanost mladih iz gradske zone koji nisu u mogućnosti da putuju u sela, gdje se inače probe već održavaju. Kao umjetnički rukovodilac i jedan od osnivača ovog udruženja veoma sam ponosan i na sve druge ljude koji doprinose kvalitetu i rezultatima, ističe Lalović.

Gostovanje u Ukrajini

Svake godine organizuju tri manifestacije po kojima je „Motajički vuk“ postao poznat u regiji i šire. Proljeće dočekuju Vaskršnim koncertom, a ljeto Ilindanskim parohijsko-lepeničkim saborom zavičajnih igara “Ognjena kola”.

Zimski period u Srpcu već je prepoznatljiv po Međunarodnom festivalu folklora i umjetnosti “Motajičko zimsko prelo” na kome ugošćavamo brojna udruženja iz inostranstva. Ovo jedan od najposjećenijih događaja u Srpcu, kaže Lalović.

Odlazak u inostranstvo nije opcija

Za razliku od od dobrog dijela vršnajka, Lalović naglašava da odlazak i napuštanje svoje zemlje nije opcija. Iako mu je bavljenje folklorom profesija u kojoj je jako uspješan, bavio se drugim poslovima.

Za sreću je potrebno manje nego što inače mislimo. Radio sam kao konobar u nekoliko lokala, obavljao dužnost poslovođe u poslovnoj jedinici jedne derventske firme. Sada sam zainteresovan da se oprobam i u poziciji komercijaliste, s obzirom da ne biram poslove kojima bih se bavio. Ambiciozan sam, kreativan i društven, a već sam pokazalo da mi ide od ruke rad sa ljudima u različitim društvenim sferama, zaključuje ovaj veoma komunikativni mladić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here