Vijesti Kultura i obrazovanje Hor “Mozaik” obilježio deceniju postojanja

Hor “Mozaik” obilježio deceniju postojanja

0

Mješoviti hor “Mozaik”, koji djeluje pri Udruženju penzionera u Derventi, koncertom je obilježio deset godina svog rada i postojanja. Osnovan je početkom februara 2006. godine, a inicijatori za njegovo osnivanje bili su Rosa Bjelić i Mira Nović, u saradnji sa Milicom i Fadilom Pelesić.

HOR_1_

Član hora Rosa Bjelić kaže da je ideja o osnivanju hora nastala tokom proslave jednog rođendana u Udruženju penzionera.

“Nas tri žene smo došle na ideju da formiramo hor pri udruženju penzionera, a onda su nam se pridružili i neki koji nisu penzioneri. Aktivnosti su se odvijale brzo i hor je bio formiran za nekih desetak dana”, sjeća se Rosa i dodaje da se hor u proteklih deset godina rado odazvao mnogim pozivima, a najbolju saradnju su ostvarili sa horom iz Maglaja.

Dirigent Milijana Žunić se takođe prisjeća početaka i prvih zajedničkih proba kada je trebalo odabrati repertoar koji odgovara glasovnim mogućnostima članova hora i kaže da su se zajedno razvijali.

“Oni su mene naučili mnoge starogradske pjesme, a i ja njih neke druge. Puni su pozitivne energije, dolaze redovno na probe, željno iščekuju svaki nastup i šire nesebično tu ljubav prema muzici i životu”, ističe Žunićeva.

Jedan od osnivača i članova hora je Fadil Pelesić koji ističe da je ovo jedini hor u Bosni i Hercegovini koji djeluje pri Udruženju penzionera.

“Nastupi u horu za članove su vraćanje u mladost, naš repertoar su pjesme iz naše mladosti, u suštini pjesmom bježimo od naše svakodnevnice koja nam ne ide na ruku i pjesmom pobjeđujemo ono što je loše i zlo. Trudimo se da našim sugrađanima podarimo ono što je najljepše, a to je pjesma”, rekao je Pelesić i dodao da hor trenutno broji tridesetak članova.

Derventskoj publici hor se predstavio sa dvije Mokranjčeve kompozicije, nekoliko starogradskih pjesama i jednom pjesmom na engleskom jeziku. Načelniku Miloradu Simiću uručena je zahvalnica za pruženu podršku horu tokom ovih deset godina rada. Zahvalnica je uručena i horu iz Maglaja za uspješnu dugogodišnju saradnju.

Da Derventa ima tradiciju horskog pjevanja govori i činjenica da je Omladinski hor Dervente 1972. godine osvojio u Celju nagradu kao najbolji hor u bivšoj Jugoslaviji.Desetak godina prije rata u Derventi su djelovali Omladinski i Hor penzionera, a osim njih formirani su i horovi u osnovnim školama, od kojih je onaj u OŠ “19.april” bio poznat širom bivše Jugoslavije. Vodila ga je Hana Ćizmić, danas dirigent maglajskog hora.

Derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here