Vijesti Kultura i obrazovanje I mali maturanti OŠ “Nikola Tesla” obilježili kraj školske godine

I mali maturanti OŠ “Nikola Tesla” obilježili kraj školske godine

10

Kraj maja je vrijeme kada završni razredi osnovnih i srednjih škola obilježavaju kraj dijela obrazovnog puta.

Tako je bilo i juče u OŠ “Nikola Tesla” kada su učenici devetog razreda tradicionalnim potpisivanjem majica obilježili završetak osnovnog obrazovanja, i tako sebi i svojim drugarima kreirali živopisnu uspomenu koja će im biti podsjetnik na jedno od najljepših životnih doba.

Ove godine malu maturu proslaviće 99 učenika u centralnoj i 15 u područnoj školi u Velikoj Sočanici, a zajedničko slavlje planirano je u Centru za kulturu 10. juna.

Derventa Cafe

 

10 KOMENTARI

 1. Zasto sva ta djeca nose drzavnu zastavu Srbije.Mene to ne vrijedja.Samo me eto interesuje.Ne radi se I olimpijskim igrama ili o fudbalu pa eto kao navijaju.Mala ili velika matura nemaju bas nikakve veze sa drzavnim simbolima.Prije nego me napadnete zelim svoj toj djeci pozeljeti srecu u daljem obrazovanju i nalazenju posla.Trebace im nesto vise od drzavnih simbola.

 2. Pošto čitava proslava mature (engl.: promotion, prom) vuče porijeklo iz zapadne kulture gdje se obavlja i završni državni ispit, a u mnogima polaže i zakletva, mogu pretpostaviti da se na taj način podsvjesno uvukla i tradicija nošenja zastave kod naših maturanata. Na taj način iskazuju pripadnost državi i narodu. Budući da smo Srbi, a da Bosna, iako je niko ne doživljava nacionalnom već geografskom odrednicom, čak nema ni pristojnu zastavu, zar nije onda logično da se srpski barjak vije? Ne kažem da ne postoje mnogo bitnije stvari za njih u životu, ali pošto smo u mnogim stvarima ubijeni u pojam, lijepo je makar da koliko-toliko održavamo nacionalno biće i osjećaj pripadnosti onome što mi svi zaista i jesmo na ovim prostorima – Srbi.

 3. @blagoja E moj Blago Ja, Blago TEBI, daBogda ti meni vitlao sa srpskom zastavom sve do tvoje smrti, pa čak i nakon nje. Da sam na tvom mjestu, kada umreš, daj da se zamotaš u srpsku zastavu kao eurokrem u palačinku, i dolje u zemlju mračnu…Razlog tvoje smrti će biti: ubijen u pojam dugogodišnjim vitlanjem zastavom Srbije i simpatiziranjem iste aktivnosti kod mladih republikosrbijanaca koji svoje nade vežu za ‘Marš preko Drine’ a bogami i preko Save.
  Želim tebi i sličnima još dugo, dugo da učite dječicu da otvraju kišobrane jer pada kiša u Kragujevcu, nego da stave na glavu kapu jer je krenuo snjegonosni oblak od Gradačca ili Slavonskog Broda prema Derventi, pametnom dosta, a to ti očigledno nisi!

 4. Obzirom da nećete da odgovorite Blago-je vama, jer ja kući odlazam sav uplakan i rastresen zbog toga, i ..ozlojeđen, a i uvređen čak, i vi ste tome krivi, jer sam se ipak nadao da će me takva moralna veličina i takav intelektualac na ‘nivou’ kao što ste vi (hajde malo da se vikamo) ipak re-komentirati, šmrc! Još jedno razočarenje veliko u mom životu. Ma bjaaaaaži 🙂

 5. О браћо “Дервенћани” по Дејтону РС има право на заставу,не видим у чему је проблем?
  Не само на заставу,него има Владу,Министарства и гле чуда Предсједника.Браћо крајње је вријеме да се пробудите из сна и прихватите јаву звану Република Српска јер она БИХ које се сјећате више не постоји.Далеко је природније махати заставама Републике Српске и Србије него тамо неке далеке Турске ал машите ви и Турским не смета нам.Свако добро добри и напаћени народе!

 6. Čitam komentar g. Džemsudina Bonda i prosto ne mogu vjerovati koliko mržnje ima u njegovom komentaru prema svemu sto je srpsko. Smeta mu srpska zastava…

  Ne znam zašto bi nekom smetalo nošenje zastave, ako je ta zastava simbol jednog konstitutivnog naroda u jednoj državi, u ovom slučaju Srba. Pošto je zvanična zastava BiH, kao i himna, nametnuta od strane Međunarodne zajednice – niko od naroda u BiH je ne doživljava kao svoju zastavu i himnu (pa čak ni Bošnjaci). Iz toga se dalje nameće pitanje: U kakvoj mi to državi živimo??

  Kao rezultat svega toga, ljudi nose onu zastavu koju osjećaju kao svoju.

  Zastava se kod nas tradicionalno nosi na svadbama, folkloru, sportskim i dr. priredbama, pa zašto da ne i na maturi. Time se iskazuje pripadnost jednom narodu. To je tako i u mnogim drugim državama… Ništa neobično. To može samo ljude sa kompleksom vrijeđati. Ali to je njihov problem.

  Međutim, dok je ovakvih i njemu sličnih licemjernih komentara poput g. Džemsudina Bonda, mi, kao država BiH ne možemo ići naprijed. Jedna scena iz filma “Lepa sela lepo gore” puno govori, kad svi umjesto da izraze podršku, kvare premijeru, pa kažu: “Da nije ova tabla malo ukrivo” :)))
  Ko nije gledao, neka pogleda:
  https://www.youtube.com/watch?v=lZ5uQBcXeiE&ab_channel=CobraFilmOfficial

  Bez poštovanja i tolerancije prema drugom i drugačijem (a ne samo prema svom), tj. između samih konstitutivnih naroda i njihovih nacionalnih simbola, ni BiH kao država nema smisla, već samo služi kao nešto nametnuto (eksperiment Međunarodne zajednice).

  Uhhh, neću više o tome…
  Odosmo mi sad od proslave mature, sasvim bespotrebno, na nešto što uopšte nije bila tema.
  Ali… skretanje sa bitnih životnih tema, na one nebitne, jesu “naša najveća bolest”.
  Kada bi to znao, g. Džemsudin Bond i njemu slični, bi provodio svoje vrijeme mnogo korisnije, umjesto da ovdje plasira komentare pune mržnje prema svemu što nije njegovo.

  Zaklučak:
  Poželimo bar ovoj djeci sreću u daljnjem školovanju, neka njihova mladost i znanja koja budu sticali budu oslonac i na korist svima nama u budućnosti!
  To je ono što je najbitnije.
  Amin

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here