Vijesti Društvo Istraživanje o socio-ekonomskom položaju žena povratnica u Derventu i Brod

Istraživanje o socio-ekonomskom položaju žena povratnica u Derventu i Brod

0

U januaru 2014. godine Centar za lokalni i regionalni razvoj je proveo istraživanje o socio-ekonomskom položaju žena povratnica u 8 (osam) seoskih zajednica na području opština Derventa i Brod. Prikupljanje podataka od povratnika je realizovano u Bunaru, Beglucima, Dubočacu i Modranu na području opštine Derventa, te Gornjim i Donjim Kolibama, Novom Selu i Koraću na području opštine Brod. Svrha anketiranja tj. prikupljanja podataka od strane povratnika je izrada izvještaja radi analiziranja situacije u kojoj se nalaze žene povratnice.

Istrazivanje o socio-ekonomskom polozaju zena povratnica u Derventu i Brod

Istraživanju je prethodilo kreiranje određenog upitnika sa kvalitativnim i kvantitativnim podacima o ispitanicima (generalni podaci o anketiranim osobama, status po pitanju zaposlenja, zdravstvenog osiguranja, osnovni izvori prihoda povratničke porodice, poteškoće i problemi povratničke populacije, najznačajniji vid pomoći koji povratnici očekuju, kao i najznačajnijii akteri koji bi trebali da budu uključeni u rješavanje problema povratničke populacije).

Javni događaj

Nakon izrade izvještaja o socio-ekonomskom položaju žena povratnica biće organizovan javni događaj u cilju upoznavanja nadležnih institucija sa problemima povratničke populacije.

Na javni događaj biće pozvani predstavnici nadležnih institucija koje se bave pitanjima zdravstvenog, socijalnog i penzijskog osiguranja, predstavnici udruženja građana koja se bave pitanjima povratka, nadležne opštinske i entitetske službe, Gender centar i Odbori za ravnopravnost polova u opštinama Brod i Derventa.

Namjera nam je da u okviru ove aktivnosti otvorimo diskusiju o problemima povratničke populacije, te da se definišu određeni zaključci preporuke koji će biti upućene prema nadležnim organima i institucijama.

Podsjećamo, u novembru 2013. godine, u saradnji sa regionalnim novinama „Posavske novosti“, a uz finansijsku podršku Helsinškog parlamenta građana, Centar za lokalni i regionalni razvoj je započeo sa implementacijom projekta „Socio-ekonomsko uključivanje žena povratnica u opštinama Brod i Derventa“ sa ciljem da se poveća socijalna uključenost i održivi povratak žena pripadnica manjinskih grupa u ruralnim područjima, koji imaju povećanu stopu povratka.

„Implementacijom ovog projekta nećemo biti u mogućnosti da riješimo probleme povrtaničke populacije što nam i nije namjera, nego želimo da zainteresujemo odgovorne i nadležne da se aktivnije uključe u rješavanje problema žena povratnica s ciljem da im se pomogne u ostvarivanju prava na penziju, zapošljavanje, socijalno i zdravstveno osiguranje“ ,saopšteno je iz Centra za lokalni i regionalni razvoj sa sjedištem u Derventi.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here