Vijesti Kultura i obrazovanje Izložba slika u Čelincu

Izložba slika u Čelincu

0

U organizaciji Narodne biblioteke ”Ivo Andrić”, Centra za kulturu, sport i informisanje u Čelincu je u sklopu projekta ”Zaštita sliva rijeke Ukrine”, koju organizuje i sprovodi Turistička organizacija opštine Derventa u saradnji i partnerskim odnosima sa opštinama Prnjavor, Derventa, Čelinac i Teslić, održana je izložba fotografija o rijeci Ukrini, autora Savka Pećića Pese iz Dervente i Marina Marinkovića iz Prnjavora, kao i segmenti obrađenih predmeta od drveta pronađenih u rijeci Ukrini Vojina Trivičevića iz Prnjavora.

Izlozba slika u Celincu 1

Izložba je svečano otvorena, pred velikim brojem Čelinčana i ljubitelja fotografije i pobornika čiste prirodne sredine.

O značaju projekta ”Zaštite sliva rijeke Ukrine” govorio je direktor Turističke organizacije opštine Derventa Grozdan Ružičić, koji je tom prilikom rekao, da je značajno što su se u ovaj projekat uključile četiri opštine iz sliva rijeke Ukrine i da to garantuje određene aktivnosti za dalji uspješan rad na uređenju, čuvanju i zaštiti sliva i okliša uz rijeku.

– Ukrina je bogata florom i faunom, među najbogatijim je rijekama sa ribljim fondom, a posebno moramo svi biti zaintresovani da se u rijeci Ukrini zaštiti endemska vrsta nježnog leptirića Vodenog cvijeta, koji živi samo nekoliko časova , dok ne položi na površinu vode jajašca. Ova je pojava je jedinstvena u svijetu, koja se dešava u avgustu, i samo nekoliko još rijeka u Evropi ima nešta slično. Vodeni se cvijet izlovljava i umanjuje, a i šljunkari dosta utiču na njegovom uništavanju, pa ga je potrebno sačuvati za sva vremena, naglasio je Grozdan Ružičić.

Izlozba slika u Celincu 2

U isto vrijeme u Čelnicu su proglašeni najbolji literani i likovni radovi učenika osnovnih i srednjih škola iz Čelinca na temu ”Zaštita sliva rijeke Ukrine”.

Na otvaranju izložbe su prisustvovali predstavanici i zvaničnici iz Agencije za vode Republike Srpske, kao i opštinski zvaničnici Čelinca, a iz Dervente, kao gosti Čedomir Ćorić, Grozdan Ružčić i Savko Pećić Pesa, kao autor fotografija o rijeci Ukrini.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here