Vijesti Društvo Izložba i prijem povodom štampanja 2.500. broja Derventskog lista – FOTO/VIDEO

Izložba i prijem povodom štampanja 2.500. broja Derventskog lista – FOTO/VIDEO

0

img_6175

Povodom štampanja 2.500. broja Derventskog lista danas je ovo javno preduzeće u Centru za kulturu organizovalo izložbu i svečani prijem za saradnike i predstavnike političkog, privrednog, kulturnog i sportskog života.

Nakon izložbe, koja je imala za cilj da prikaže neke od najvažnijih događaja Dervente zabilježenih tokom više od stotinu godina postojanja derventskog nedjeljnika, vršilac dužnosti direktora Čedo Vujičić upoznao je prisutne sa nekim od događaja koji su obilježili istoriju Derventskog lista.

– Izuzetna je čast biti na čelu ustanove koja je izdala 2.500 primjeraka novina. Prvi broj Derventskog lista izašao je 12. decembra 1912. godine i po tome je najstariji lokalni list u Republici Srpskoj i BiH, a po nekim podacima i na Balkanu. U 2.500 brojeva objavljeno je 30.000-ak hiljada stranica i 150.000 naslova iz jedne male lokalne sredine, baveći se temama vezanim isključivo za Derventu. Nastavićemo afirmisati pozitivne vrijednosti i sve ono čime se Derventa ponosi, istakao je Vujičić.

Glavni urednik Edin Dizarević istakao je da List prati isključivo lokalne događaje.

– To znači da pratimo sva dešavanja u sferi privrede, sporta, kulture, politike, obrazovanja i zdravstva, sa željom da afirmišemo naš grad i mislim da smo za ovih stotinu godina to i uspjeli, što ovaj skup i pokazuje, rekao je Dizdarević.

Danka Zemunović, jedna od dva zaposlena novinara ove ustanove, rekla je da joj je čast biti dio redakcije koja funkcioniše kao porodica, te da je srećna što je pronašla ljude sa kojima će dijeliti zajedničke trenutke.

Načelnik opštine Milorad Simić je istakao da Derventa, pored Lista, ima stogodišnju tradiciju i kada je u pitanju obrazovanje, a u nekim drugim stvarima i mnogo dužu.

– Stotinu godina jednih novina na jednom prostoru, to znači da su one obilježile čitavu epohu. Kada bi se svi brojevi poredali jedan do drugoga došli bi do Osinje, što je dokaz tome koliku je zapravo količinu tekstova Derventski list plasirao. Veseli me što danas ljudi u inostranstvu mogu jednim klikom srijedom naveče pročitati najvažnije događaje iz našeg grada, istakao je Simić, dodajući da je želja da se ponovo pokrene i Radio Derventa.

Video prilog TV K3:

Foto-galerija Savka Pećića Pese:

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here