Vijesti Kultura i obrazovanje Japanka Miho Đekić zmijanjski vez spojila sa origamijem

Japanka Miho Đekić zmijanjski vez spojila sa origamijem

0

Zmijanjski vez uklopljen sa origami tehnikom su zanimljivo djelo Japanke Miho Đekić, djevojački Suzuki, a svi zainteresovani njene radove mogu pogledati na izložbi koja je sinoć otvorena u etno galeriji Udruženja “Duga” u Banjaluci.

20160308172533_358287

U zmijanjski vez Miho, udata u Derventi, zaljubila se čim ga je vidjela.

“O zmijanjskom vezu mnogo sam slušala i rekla sam da to moram probati. Spletom okolnosti došla sam u banjalučku Gimnaziju držati sekciju japanskog jezika i svratila sam u ‘Dugu’. Članice su me odmah prihvatile i pokazale mi zmijanjski vez, a ja sam oduševljena njime. Često sam znala ostajati poslije ponoći i vesti, jer me to veoma ispunjava”, priča Miho. Ističe da joj je bilo lako naučiti vesti jer u njenoj zemlji ima nekih sličnih tehnika, tako da joj igla i konac nisu nepoznanica.

Miho, koja je inače potomak samurajske porodice, prvo se doselila u Beograd, gdje je došla raditi kao sportski prevodilac, jer je bila sportistkinja. Cilj joj je bio da upozna Dragana Stojkovića Piksija, popularnog i u Japanu, a ta želja joj se ispunila jer je i njemu prevodila intervju japanskim novinarima. Miho je u Beogradu upoznala muža, sa kojim je nastavila život u Derventi.

Ova Japanka je po zanimanju socijalni radnik, a na našim prostorima živi već 17 godina. Prošle godine izložbu svojih radova imala je u rodnom gradu Ivaki, tako da je zmijanjski vez zahvaljujući njoj stigao i do daleke Zemlje izlazećeg Sunca.

“Miho vrlo posvećeno gaji našu kulturu i sa velikom strašću istražuje sve tehnike. U njenim radovima se vidi spoj dvije kulture i dvije zemlje koje nisu ni geografski blizu niti su imale priliku da se miješaju. Origami je trodimenzionalna geometrijska umjetnost papira. U njenim radovima imamo trodimenzionalni, geometrijski ornament zmijanjskog veza, koji je sam po sebi dvodimenzionalna umjetnost igle i konca, što je vrlo neobičan spoj”, kazala je Nataša Petrašević-Žole, akademski vajar.

Galina Marjanović, predsjednica Humanitarnog udruženja žena “Duga”, ističe da će izložba biti otvorena do 17. marta i da je prodajnog karaktera.

“Naša misija je uvijek bila, prije svega, podrška ženi i njenom jačanju i osnaživanju, a i ova izložba je posvećena tome”, kazala je ona.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/kultura/vizuelna-umjetnost/Japanka-Miho-Djekic-zmijanjski-vez-spojila-sa-origamijem-FOTO/358287

Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here