Vijesti Društvo Kako je zapravo uhapšena Azra Bašić?

Kako je zapravo uhapšena Azra Bašić?

2

b_161122074

Sjedinjene Američke Države izručile su 22. novembra Bosni i Hercegovini Azru Bašić koja je osumnjičena za ratne zločine u BiH. Prvi korak u njenom lociranju nisu napravili istražni organi BiH već članovi porodice Blagoja Đuraša iz Dervente za čije ubistvo se tereti osumnjičena.

Predstavnici pravosuđa BiH preuzeli su Azru Bašić na sarajevskom aerodromu poslije pet godina i osam mjeseci od njenog hapšenja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pripadnici američkog FBI-a uhapsili su osumnjičenu u martu 2011. godine u gradiću Stentonu u državi Kentaki gdje se predstavljala kao Issabell Bašić.

Prema navodima Tužilaštva BiH Azra Bašić se tereti za ubistvo Blagoja Đuraša i mučenje većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u bivšem Domu JNA u centru Dervente.

Zločine koji joj se stavljaju na teret Bašić je počinila od aprila do juna 1992. godine.

Nakon rata napustila je BiH i sa suprugom emigrirala u Sjedinjene Države. U Tužilaštvu BiH navode da je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti Sjedinjenih Država locirana, uhapšena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učešćuu ratu u BiH.

„Tužiteljstvo BiH se zahvaljuje vlastima Sjedinjenih Američkih Država na pomoći u lociranju, izručenju i procesuiranju navedene osumnjičene. Tužiteljstvo BiH sa partnerskim agencijama i institucijama diljem svijeta intenzivno radi na pronalasku i izručenju BiH i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine koji se od pravde pokušavaju sakriti u inozemstvu i taj proces ćemo nastaviti s ciljem da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni“, kaže portparol ove pravosudne institucije Boris Grubešić.

Prvi korak u lociranju Azre Bašić, međutim, nisu napravili istražni organi u BiH nego članovi porodice ubijenog Blagoja Đuraša čiji su posmrtni ostaci pronađeni 2003. godine pored magistralnog puta Doboj-Derventa.

„Ona je otišla za Orašje i tu se vjenačala sa jednim Nedžadom Bašićem, derventskim berberinom, i to je bio jedan trag po kojem smo mi nju identifikovali. Oni su zajedno poslije 1995. godine otišli u Ameriku. Preko Nedžada Bašića, koji je sada pokojni, došli smo do njene adrese i nekih njenih podataka koji su bili osnov da se napravi potjernica, da se krene u potragu za izručenjem“, priča Slaviša Đuraš, sin pokojnog Blagoja.

Poslije prijave o boravku osumnjičene u Sjedinjenim Američkim Državama istragu je započelo Okružno tužilaštvo u Doboju nakon čega je slučaj preuzelo Tužilaštvo BiH.

„Došlo je vrijeme poslije 24 godine da se to završi. Ovo se očekivalo i dosta ranije, ali evo ni sad nije kasno. Mislim da je jako dobra stvar što je izručena sada i mislim da će ona otvoriti i pitanje komandne odgovornosti nekih ljudi u Derventi“, kaže Đuraš.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika u Derventi Drago Knežević kaže da je osumnjičena na izuzetno okrutan način počinila zločine u tom gradu tokom 1992. godine zbog čega treba da odgovara i bude kažnjena.

„Ona je došla sa Riječkom brigadom. Azra Bašić je zaklala Blagoja Đuraša i bez obzira na vjeru i naciju ko god je počinio zločin treba da se privede sudu, tako i ta Azra Bašić. Sretan sam što je izručena i što će doći pred sud pravde da odgovara za ono što je počinila“, ističe Knežević.

Nakon njenog hapšenja u Sjedinjenim Američkim Državama u martu 2011. godine nadležni u Hrvatskoj su naveli da Azra Bašić nije bila pripadnica Hrvatske vojske.

Prema informacijama iz istrage Okružnog tužilaštvu u Doboju ona je u Derventu stigla u sklopu jedne formacije sastavljene od dobrovoljaca iz Rijeke gdje je 1959. godine rođena kao Azra Alešević.

Poslije lociranja osumnjičene u SAD pravosuđe BiH za njom je raspisalo potjernicu, a američke vlasti provele su postupak njene ekstradicije i izručenja Bosni i Hercegovini.

Sloboda Evropa

2 KOMENTARI

  1. Koja je razlika izmedju ovoga na fotografiji, , koji je Azru navodno locirao, a koji je prijetio komunalnom policajcu da ce ga zaklati, i Azre koja je to eventualno cinila. On je uz pomoc nacelnika simica i dr. oslobodjen, a nju treba kazniti. Nema razlika u zlocinu.

    • E vidiš ovaj treba da odgovara za prijetnju, a tvoja ljubimica za ratni zločin…
      Ogromna razlika, svi je vide samo ti ne…

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here