Vijesti Magazin Kako se zauvijek riješiti loših navika u ishrani

Kako se zauvijek riješiti loših navika u ishrani

0

Iako smo svjesni činjenice da je zdrava i balansirana ishrana stub čovjekovog zdravlja, i dalje posežemo za nezdravim izborima i ne možemo da se odupremo lošim prehrambenim navikama.

Dinamičan dnevni raspored i pregršt obaveza koje imamo ne ostavljaju nam dovoljno vremena da se posvetimo detaljnom planiranju i pripremi nutritivno bogatih i zdravih obroka. U tim trenucima, biramo jednostavnija rešenja poput prerađene hrane, čijim dugoročnim konzumiranjem možemo narušiti naš imunitet i ugroziti sopstveno zdravlje.

Znamo da su jedni od glavnih uzročnika hipertenzije, dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti, šećeri i trans-masti, koji su neizostavni činioci prerađene hrane koja se često nađe na našem tanjiru. Nakon što identifikujemo loše navike kojima smo skloni, potrebno ih je zameniti zdravim opcijama i uvesti ih u našu dnevnu rutinu.

Planirajte obroke

Činjenica je da zdrava ishrana ponekada iziskuje određeno vreme zbog pripreme obroka, ali uz dobru organizaciju, vrlo brzo ćete prevazići početne prepreke. Planiranjem obroka imaćete tačan uvid u vaše prehrambene izbore i isključićete mogućnost vraćanja starim navikama. Efikasnije ćete obavljati nabavku i nećete kupovati namirnice koje vam zapravo nisu neophodne. Time ćete i uštideti određeni deo novca, ali ono što je najbitnije, konzumiraćete obroke koji imaju dovoljno hranljivih materija i vitamina. O grupama namirnica i njenim karakteristikama možete da se informišete na različitim specijalizovanim sajtovima, a uvek možete potražiti i stručnu pomoć nutricioniste, koji će vam olakšati početne korake.

Zaboravite na doručak s nogu

Odlazak u pekaru po sveže pecivo pre posla dnevna je rutina mnogih i najbrži način da u žurbi obezbedimo sebi doručak. Kvalitet hrane u ovakvim objektima je na najnižem nivou, a proizvodi koje možete pronaći su uglavnom sačinjeni od belog brašna i šećera. Ukoliko već nemate dovoljno vremena da obrok pripremite kod kuće i ponesete ga sa sobom na posao, onda odlična opcija može biti proveren i kvalitetan ketering za firme, koji vam pruža mogućnost da odaberete zdrav i hranljiv obrok koji vam svež stiže na željenu adresu. Takođe, ako se u sklopu vaše kompanije nalazi čajna kuhinja, možda ćete biti u prilici da pripremite jednostavan doručak poput ovsene kaše ili muslija, koji ne zahteva bilo kakvu termičku obradu, a nutritivno je bogat.

Prerađene šećere zamenite svežim voćem

Šećeri su nažalost, sastavni deo mnogobrojnih proizvoda koje viđamo na rafovima i za kojima često posežemo, bez prethodnog znanja o njihovoj štetnosti. Prekomjeran unos šećera glavni je uzročnik pojave dijabetesa tipa 2, kao i drugih ozbiljnijih bolesti. Mogu se negativno odraziti na izgled i kvalitet naše kože, te podsticati različite upalne procese u našem organizmu. Pokušajte da iz ishrane izbacite gazirane napitke, keksove, slane grickalice i druge slatkiše, a alternativu potražite u svežem voću. Ne zaboravite da spakujete voćku ili dve kada odlazite na posao, one vam mogu biti odlična užina i izvor neophodnih vitamina.

Izbegavajte restriktivne dijete

Jedan od pogrešnih izbora, ukoliko želimo da promenimo naše prehrambene navike, svakako jeste praktikovanje restriktivnih dijeta koje mogu biti šok za naš organizam. U želji da se rešimo viška kilograma, posežemo za drastičnim smanjenjem kalorija, što može imati negativne posledice na naš metabolizam i usporiti ga. Ukoliko želite da dovedete vašu liniju u red, neophodno je detaljno se informisati o svim zdravim opcijama, a najbolje rešenje je svakako konsultacija sa stručnjakom. On će vam dati smernice i kreirati individualni plan regulisanja telesne težine, sa akcentom na pravilan unos nutritijenata.

Obroci u kasne sate

Tokom dana ste disciplinovani i pridržavate se rasporeda ishrane, ali kada padne noć, kočnice vam popuste i dobijete napad gladi kome ne možete da se oduprete. U tim trenucima, birate brze obroke i grickalice, kao što su pica, sendviči ili čips. Sav vaš trud koji tokom dana ulažete, sada pada u vodu i postaje nevedljiv zbog loših večernjih poteza. Možda ne bi bilo loše da preispitate vaš dnevni kalorijski unos – da li su obroci pravilno raspoređeni, da li tokom dana imate užine i da li unosite dovoljnu količinu tečnosti? Odgovori na ova pitanja će vam pomoći da uočite prikrivene greške i pronađete odgovarajući modus kako u kasnim večernjim satima ne biste osećali potrebu za hranom. Pokušajte da operete zube čim završite sa poslednjim obrokom, jer ćete na taj način dati znak vašem telu da je vreme za odmor. Ukoliko baš ne možete da se suzdržite, onda možete pojesti jabuku ili isekati šargarepu koju ćete lagano grickati.

Ako se prepoznajete u nekim od ovih pasusa i ako ste skloni lošim prehrambenim navikama, vreme je da unesete pozitivne promene i uz malu reorganizaciju, priredite vašem organizmu dozu zdravlja. Možda će vam se u početku eliminisanje loših navika činiti kao nemoguća misija, ali upornošću i detaljnim informisanjem, željeni rezultati će vremenom doći.

Autor: Srbijanka Stanković, glavna i odgovorna urednica magazin “Topličanka”

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here