Vijesti Magazin Lazarević savladao zahtjevnu planinsku trku koja je “spojila” dvije države

Lazarević savladao zahtjevnu planinsku trku koja je “spojila” dvije države

0

Ljubitelj prirode i zdravog života Marko Lazarević proteklog vikenda učestvovao je u maratonu održanom u okviru premijernog izdanja međunarodne planinska trke „PP Piva – NP Sutjeska trail“. Trka je održana na području Nacionalnog parka Sutjeska.

Staza duža od 42 kilometra prolazi kroz BiH i Crnu Goru, preko planina Bioč, Volujak i Malić i prilično je zahtjevna prvenstveno jer se tokom gotovo čitave trke učesnici kreću uz ili niz planinu, ističe Lazarević.

Ono što me malo razočaralo jeste to da je staza dobrim dijelom jako zapuštena, pa smo u nekim dionicama morali da se probijamo kroz žilavu kleku, a kasnije i travu koja je visoka do grudi. Maraton je za mene bio poprilično težak zbog čega sam više hodao, kako zbog lične slabije forme, tako i zbog jakog sunca. Na kraju, oko 46 km sam uspio da pređem za 10 sati i 47 minuta, vođen unutrašnjom snagom i činjenicom da sam ranije prelazio i veće distance. Da nije tog ranijeg iskustva mislim da se ne bi izdržao do kraja. Zadovoljan sam sa ostvarenim rezultatom s obzirom da sam na trku došao bez ikakvih posebnih priprema, kaže Lazarević, dodajući da je za njega planinarenje ipak samo hobi kojim se bavi iz ljubavi i zbog ljubavi.

Kako kaže, očaravajuća ljepota prirode dodatno ga je “usporila” jer se često zaustavljao da bi zabilježio sjajne kadrove.

Inače, učesnici su koji su trčali dužinu od 42+ km činili su „Udarnu“ (Marathon) kategoriju, dok su trkači „Proleterske“ (Challenger) savladavali dionicu od 25 km. „Udarnici“ su startovali sa Čemernog, dok su „Proleteri“ trku započeli od kanjona Suhe, a obje kategorije na cilj su stizale kod centralnog spomenika na Tjentištu.

Među 120 takmičara pobjednik u težoj kategoriji bio je Dane Krstulović-Opara iz Splita, dok je u 25 kilometarsku stazu najbrže savladala Snežana Đurić iz Kragujevca.

“PP Piva – NP Sutjeska trail“ je organizovan u okviru projekta ”Turizam, Adrenalin, Rafting Avantura“ (T.A.R.A)” koji finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini 🇪🇺 u okviru Programa prekogranične saradnje BiH-CG. Projekat zajednički sprovode opštine Plužine i Foča.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here