Vijesti Magazin Lica grada: Profesor Vanja Ružičić vam preporučuje literaturu, muziku i film

Lica grada: Profesor Vanja Ružičić vam preporučuje literaturu, muziku i film

0

U rubrici “Lica grada” naši sugrađani preporučivaće vam tri najbolje knjige koje su pročitali, muzički bend ili album koji vole da slušaju, te film koji je ostavio poseban utisak na njih.

Gost rubrike je Vanja Ružičić, profesor srpskog jezika i književnosti. Vanja je zaposlena u OŠ “Nikola Tesla”, a poznata je i kao voditelj programe različitih kulturnih manifestacija u našem gradu.

LITERATURA:

1 – “Sjećanja”, Meša Selimović
Za razliku od ostalih djela Meše Selimovića, Sjećanja su memoarska proza. Sam Selimović kaže da je autobiografijama i dnevnicima sumnjičavo prilazio jer čovjek nesvjesno ispravlja svoje uspomene idealizujući ljude i događaje, ali ga je pismo jedne djevojčice natjeralo da razmisli još jednom. Kroz svoja sjećanja i životno iskustvo govori o našem narodu, navikama i životu na ovim prostorima.

“Jedini koji se nije bojao rudara ni njihovog razornog bijesa bio je sakati Džemal, koga su djeca dovlačila na niskim drvenim kolicima, a on se isturao oslanjajući se o zemlju svojim snažnim rukama. Lijep u licu, lijepo razvijen u ramenima i grudima, bio je potpuno nemoćan u nogama: isjekao je žile nožem, u piću, u neopisivom bunilu koje niko izvan Bosne ne može razumjeti.”

2 – “Solunska 28”, dr Nele Karajlić
Bajkovita i uzbudljiva priča o Beogradu s početka XX vijeka, o jednoj kući, dvije porodice i kako sam autor kaže, o novcu i strastima. Majstorski napisan roman u kojem se prepliću ljubav i mržnja, život i smrt, realno i nadrealno.

– Ti ćeš se roditi u Beogradu. U Ulici Solunskoj, broj 28.
– U Beogradu?
– Da. U Beogradu ćeš i umreti.
– Rodiš se, pa umreš? I to između je život? Ništa više?
– Pa šta hoćeš više?
– Ja sam mislio da je to nešto više. A zašto u Beogradu? U toj…Solunskoj?
– Tako ti je zapisano! Čovek ne odlučuje ni gde će se roditi, ni kad će se roditi. Ne odlučuje ni kad će umreti. Ha-ha-ha.
– Pa to znači da čovjek ne odlučuje ništa!?
– Ništa! Živi u neznanju! Gluv, slep, nem, ali upravo zbog toga život je lep!

3 – “Alisa u Zemlji čuda”, Luis Kerol (Lewis Carroll)
Alisa u zemlji čuda je jedno od najpoznatijih djela dječije književnosti. Glavni lik je djevojčica Alisa, koja prateći čudnog zeca, nestane u rupi i tu počinje njena avantura. Čitala sam više puta ovo djelo i svaki put otkrijem novi detalj koji ranije nisam uočila.

Češirska maco, počela je prilično stidljivo, jer uopšte nije mogla da pretpostavi da li će mu se nadimak dopasti: međutim, samo se osmehnuo još šire. Eto, za sada deluje zadovoljno, razmišljala je Alisa i nastavila. Možeš li ,molim te, reći kojim putem da krenem odavde?
– To dosta zavisi od toga gde bi želela da stigneš, odgovorio je mačak.
– Nije mi naročito važno gdje…, rekla je Alisa.
– Onda nije važno kojim ćeš putem ići, rekao je mačak.
– Dokle god stignem negdje, pojasnila je Alisa.
– O, to će se svakako desiti, rekao je mačak, ako dovoljno dugo hodaš.

FILM – “Dvorac od stakla” (2017) – Bri Larson, Vudi Harelston (Brie Larson, Woody Harrelson). Film snimljen prema memoarima Džanet Vals (Jeannette Walls) neobična je i moćna priča o neobičnoj, čvrsto povezanoj i disfunkcionalnoj porodici u kojoj su djeca razumnija od ekscentrične majke i oca alkoholičra. Prožet je jakim emocijama i sigurna sam da će vas rasplakati ali i nasmijati.

MUZIKA – “Veronautika”, Nikole Vranjkovića i “Marim ja”, Đorđa Balaševića. Ne bih bila ja ja da ne predložim Blaševića, ali Vranjković me potpuno zarobio ovim albumom. Ukoliko volite poeziju ne smijete ih preskočiti.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here