Vijesti Društvo Mališani sa Kosova i Metohije i ove godine u Derventi

Mališani sa Kosova i Metohije i ove godine u Derventi

0

Opština Derventa će na poziv Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji i ove godine učestvovati u projektu “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Djeca će u Republici Srpskoj boraviti u periodu od 16. do 23. juna, a u Derventi bi trebalo da boravi oko 50 mališana, uzrasta 10 do 15 godina. Organizaciju i boravak djece sa Kosmeta svaka lokalna zajednica, porodica i osnovne škole organizuju prema svojim mogućnostima.

U protekle dvije godine učestvovanja u ovom projektu u Derventi je boravilo oko stotinu učenika sa Kosova i Metohije i njihovih osam nastavnika. Tom prilikom su se bratimile derventske osnovne škole „19. april“ i „Nikola Tesla“ sa osnovnim školama „Dositej Obradović“ iz Parteša i „Vuk Karadžić“ iz Šilova.

U dopisu Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji stoji:

Kao i proteklih godina vjerujemo da bi osnovne škole i mnoge porodice u vašoj opštini primile srpsku djecu sa Kosmeta i na taj način spojile djecu i bratski narod Kosova i Metohije sa Republikom Srpskom. Ovakav gest bio bi jedan od najhumanijih oblika pomoći srpskom narodu Kosmeta u ovim teškim vremenima, da pružimo srpskoj djeci slobodu koju nemaju. Napominjemo da veliki broj djece sa Kosmeta od svog rođenja nije imao ni dan slobode koji imaju njihovi vršnjaci u Republici Srpskoj. Ove 2019. godine pažnju smo posvetili najboljim učenicima kao nagradu za njihov trud i da im poklonimo sedam dana slobode u Republici Srpskoj, jer je mnogima bezbjednost svakodnevno ugrožena.

Krajem prošle godine završena je humanitarna akcija za pomoć u liječenju 122 teško bolesne djece i mladih sa posebnim potrebama sa sjevera Kosova i Metohije u kojoj je učestvovala opština Derventa i donirala sredstva.

Po riječima Milorada Arlova, predsjednika Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji do sada je šest opština potvrdilo učešće u projektu u ovoj godini.

Ove godine projekat se provodi po osmi put, uz logističku podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i srpskih opština na Kosovu i Metohiji, uz blagoslov patrijarha Irineja.

U proteklih sedam godina je više od 3.500 djece i oko 300 prosvjetnih radnika sa Kosmeta gostovalo u Republici Srpskoj.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here