Vijesti Društvo Milorad Simić, gradonačelnik Dervente: Strane investitore u Srpskoj najviše privlači naš grad

Milorad Simić, gradonačelnik Dervente: Strane investitore u Srpskoj najviše privlači naš grad

0
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJAFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Derventa je lokalna zajednica koja iz godine u godinu bilježi sve bolje privredne rezultate što, između ostalog, mnoge strane investitore opredjeljuje da svoje poslovanje započnu upravo u ovom gradu, piše Srpskainfo.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić dodaje da su rezultat domaćinskog poslovanja fine uštede u gradskoj kasi koje se, na korist svih građana, usmjeravaju u kapitalne investicije.

Imamo jako malu kreditnu zaduženost, a skromnošću i dobrim raspoređivanjem svake godine obezbjeđujemo suficit u budžetu. I sada ćemo u rebalansu odlučivati o 1,7 miliona KM suficita, a svake godine obezbijedimo od 1,5 miliona do dva miliona KM za kapitalna ulaganja. To za velike gradove nije puno para, ali za našu lokalnu zajednicu, gdje se budžet vrti oko 20 miliona KM, to puno znači, jer možemo da uložimo u nove trotoare, nove ulice, nove vodovode. Takođe, u kontinuitetu imamo jako stabilan budžet. Od kada postoji mjerenje valjanosti finansijskog upravlja budžetom, jedina smo lokalna zajednica koja je i za 2014. i za 2018. godinu dobila pozitivan finansijski izvještaj, naglašava Simić.

Ove godine ste dobili i status grada.

Deveta smo lokalna zajednica u Srpskoj koja je dobila ovaj status, što nam je svojevrsna satisfakcija za sve dobro što smo uradili. A nismo radili da bismo postali gradom, nego misleći da tako treba. To su prepoznali i Vlada i Narodna skupština RS, u smislu donošenja Zakona o gradu Derventa. Ovo nam puno znači, prvenstveno kao vjetar u leđa i otvaranje mogućnosti za nove izazove i nove priče.

U kojoj mjeri vas je protekli rat unazadio?

Na području bivše Jugoslavije, Derventa je, poslije Vukovara, bila najporušenija i najraseljenija lokalna zajednica. Prije posljednjeg rata imali smo 57.000, a danas oko 25.000 stanovnika, a površina nam je ostala 517 kvadratnih kilometara. U predratnom periodu imali smo oko 14.500 zaposlenih. Neke nevjerne Tome su Derventi proricali jednu besperspektivnost.

Kakva je trenutna privredna situacija u Derventi?

Danas u Derventi posluje 729 privrednih subjekata, od čega 539 preduzetnika i 190 privrednih društava. Tu je i 118 komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, te još 1.200 poljoprivrednih gazdinstava koja rade, a nisu registrovana kao komercijalna, što je zaista zavidna brojka. Ove godine smo, u odnosu na prošlu, smanjili i broj nezaposlenih, a kod nas dolazi i značajan broj radnika iz okruženja, što je dobro.

Koliko radne snage „vuče“ privreda?

U javnoj upravi imamo najmanju administraciju u okruženju. Od ukupne radne snage, samo 3,38 odsto radi u javnoj upravi, 11,28 odsto u obrazovanju i zdravstvu, a 85,34 odsto u realnom sektoru. To je jako dobar pokazatelj, jer se u realnom sektoru stvara nova vrijednost.

Šta je sa stranim investicijama?

Postigli smo da u Srpskoj imamo najveću koncentraciju stranog kapitala. Pored domaćih privrednih društava, ovdje sa stoprocentnim kapitalom posluje 16 austrijskih kompanija, 10 italijanskih, četiri njemačke i dvije kineske kompanije. U septembru se otvara još jedna prestižna kineska kompanija sa programom memorijske pjene. Ona će u prvi mah zaposliti 60 do 80 ljudi, a cilj je ukupno 200 zaposlenih.

Da li ste u pregovorima sa još nekim potencijalnim ulagačima?

Konstantno se razgovara i sa drugim potencijalnim ulagačima, a trenutno je najozbiljnija priča sa „Lidlom“. Firma „Vokel“ iz FBiH već je kupila gradsko građevinsko zemljište i njeno otvaranje je na vidiku. U toku su i razgovori sa ozbiljnim firmama iz Poljske. Sve ovo je rezultat komunikacije s domaćim privrednicima, te našom dijasporom. Činjenica je da investitori idu tamo gdje je dobro poslovno okruženje, a naš geostrateški položaj takođe je interesantan.

Da li ste zadovoljni izvozom koji ostvarujete?

Prošle godine smo napravili izvoz u vrijednosti 296,6 miliona KM, što je 10.000 KM po glavi stanovnika. Nosimo 41 odsto izvoza dobojske regije, 8,33 odsto izvoza RS i nepuna tri odsto izvoza BiH. Ovo je još jedan dobar pokazatelj kakvo smo privredno okruženje.

Kakvi su planovi za sljedeću godinu?

Dosta toga treba uraditi na infrastrukturi, u sportu, školstvu, zdravstvu. Planiramo jedan, možda istorijski, projekat, a to je da u šest sela u južnom ruralnom dijelu opštine, za 1.000 korisnika, dovedemo pitku vodu. Riječ je o projektu vrijednom četiri miliona KM. Života u selu bez asfalta i vode nema, zbog čega smo dobar dio sredstava u budžetu predvidjeli za to.

Kraj avgusta dočekujete u svečanom duhu…

Na Veliku Gospojinu obilježavamo Dan grada, te krsnu slavu opštine i Crkvene opštine, a organizovan je i 170. jubilarni Derventski vašar. Ovo je jedna svečana prilika da napravimo presjek šta se uradilo između dvije slave, te koji su nam planovi za dalje. U Derventi je održan i 15. Sajam privrede i turizma, koji ima tradiciju i na kojem je učestvovalo preko 100 izlagača. Mogu slobodno reći da Derventi i pripada jedan ovakav sajam, jer smo mi jako dobro privredno okruženje.

FUNKCIONIŠEMO KAO TIM

Kolika je Vaša lična zasluga u napretku Dervente?

– Kad sam 2004. došao na čelo opštine, naslijedio sam dosta dobrih stvari. Mnogi ljudi su i u tom vremenu radili sve što je bilo u njihovoj moći. Međutim, za 17 godina moga načelnikovanja zaista se mnogo toga promijenilo. Naravno, uvijek može i bolje, ali to zahtijeva mlađe, obrazovanije, ljude sa širim vidicima. Ja se ne bojim mladih i obrazovanih ljude, takve sam i okupljao oko sebe. Oni vole ovu sredinu i dali su puno od sebe za njen napredak.

Srpskainfo

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here