Vijesti Kultura i obrazovanje Monika Kuzmanović, najuspješnija fizičarka dobojske regije: Kroz fiziku upoznajem prirodu i njene...

Monika Kuzmanović, najuspješnija fizičarka dobojske regije: Kroz fiziku upoznajem prirodu i njene zakonitosti

0
Monika Kuzmanović

Učenica drugog razreda derventske gimnazije Monika Kuzmanović već tri godine u nizu pobjednica je regionalnih takmičanja iz fizike u svom uzrastu, a njen trud ove godine krunisan je i drugim mjestom na republičkoj smotri.

Uspijeh ove odlikašice nije slučajan i plod je njenog opredjeljenja da učenju pristupa s puno pažnje i ozbiljnosti. Od ruke joj idu svi predmeti, ali priznaje da za nijansu više voli prirodne nauke.

Fiziku sam zavoljela još od prvog susreta sa tim predmetom u osnovnoj školi jer nam ona pruža priliku da bolje upoznamo prirodu i njene zakonitosti. Već tada sam je počela proučavati i van ovira školske nastave jer su me fascinirale mnoge prirodne pojave kao i zakoni. Ta zainteresovanost i ljubav je na kraju rezultovala ucešćima na mnogim takmičenjima i prvim većim uspjesima. Dok je za mnoge učenike fizika predstavljala problem ili samo školsku obavezu, meni je bila jedna od omiljenih predmeta i vid relaksacije, kaže mlada gimnazijalka.

Ekipa SŠC “Mihajlo Pupin” na ovogdišnjem Regionalnom takmičenju iz fizike održanom u Doboju

Uprkos tome što joj fizika ne predstavlja napor, Monika ništa ne prepušta slučaju, pa tako se za takmičenja počinje pripremati već na početku školske godine. Pored redovnih, pohađa i dodatne časove, a zadatke vježba i kod kuće.

Kako se bliži takmičenje, tako i ja povećavam broj radnih sati tokom dana, kako bih uspjela obraditi sve oblasti koje mogu biti obuhvaćene i uraditi što više različitih tipova zadataka. Tada je ključna dobra organizacija, jer pored dodatnih, moram ispunjavati i redovni školske obaveze. Ponekad bude i naporno, ali kada se nešto radi iz ljubavi, lako se pređu sve prepreke. Koliko god vježbala, nikad se ne osjećam u potpunosti spremna, jer što više izučavam ovu nauku, dolazim do shvatanja koliko još različitih stvari moram da savladam i koliko je široko njeno polje izučavanja, ističe Monika, dodajući da veliku podršku ima u svojoj porodici, ali i školskim drugarima, profesorima i direktoru škole Predragu Driniću.

Uhodanim stazama uspjeha planira nastaviti do kraja srednjoškolskog obrazovanja, uz želju da na takmičenjima iz fizike i matematike ostvari i još bolje plasmane. Već pomalo razmišlja i izboru fakulteta, za za sada je najbliža medicini. Ipak, prioritet je srednja škola.

Fakultet bih voljela da upišem negdje gdje su dobro organizovane vježbe i praktični rad, kako bih sa što više znanja zakoračila u svijet gdje treba pokazati naučeno tokom školovanja. Bilo bi dobro i korisno kad bi se i našoj školi omogućili bolje opremljeni kabineti za vježbe i praktican rad, jer bi tada učenici po završetku škole bili spremniji za izazove koji ih čekaju na fakultetima ili na radnim mjestima, za kraj će ova mlada djevojka.

Odbojka, fotografija, slikanje…

Kao i svaku mladu i svestranu osobu, i Moniku zaokupljaju brojni hobiji, za koje, priznaje, i nema puno vremena.

Većinu slobodnog vremena, koga nemam baš mnogo, posvetim mom omiljenom sportu odbojci, koju treniram skoro tri godine. Pored obojke svaki slobodan trenutak nastojim provoditi u prirodi, gdje često fotografišem. Volim i da slikam, pa neke od tih svojih fotografija, pomoću boja i kista prenosim i na papir, kaže Monika.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here