Vijesti Društvo Mramori iz Rapćana

Mramori iz Rapćana

0

Na području opštine Derventa nekad su se mogli pronaći mramori (stećici) na nekoliko lokaliteta u Osinji, Crnči, Polju , Detlaku, kao i na drugim mjestima, koji nisu do sad očuvani

Mramori iz Rapcana

Mjesno stanovništvo , je kamene blokove uglavnom upotrijebilo u građevinske svrhe. Tako sada mramora više nema. Jedino mjesto na kome se mogu pronaći, koje je nepoznato i zapušteno,a kao arheološki lokalitet se nigdje ne pominje je selo Rapćani kod Dervente.

Tu je nekoliko kamenih blokova, koji su dobro očuvani na uzvišenju iznad rječice Lupljanica. Mjesto , obraslo šibljem i viskom travom na kamenjaru, mještani nazivaju Soburine.Narod vjeruje da je tu iznad groblja bila neka gradina i da ima mnogo odaja uklesanih u kamen. Na tom mjestu ima zmija otrovnica , to jest poskoka, koji čuvaju tajne ulaza na vrata soburina, vele mještani.

Ovo su prvi javni snimci tog mjesta i ogromnog kamenja, mramora.

Savko Pećić Pesa

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here