Vijesti Društvo Mramori iz Rapćana

Mramori iz Rapćana

0

Na području opštine Derventa nekad su se mogli pronaći mramori (stećici) na nekoliko lokaliteta u Osinji, Crnči, Polju , Detlaku, kao i na drugim mjestima, koji nisu do sad očuvani

Mramori iz Rapcana

Mjesno stanovništvo , je kamene blokove uglavnom upotrijebilo u građevinske svrhe. Tako sada mramora više nema. Jedino mjesto na kome se mogu pronaći, koje je nepoznato i zapušteno,a kao arheološki lokalitet se nigdje ne pominje je selo Rapćani kod Dervente.

Tu je nekoliko kamenih blokova, koji su dobro očuvani na uzvišenju iznad rječice Lupljanica. Mjesto , obraslo šibljem i viskom travom na kamenjaru, mještani nazivaju Soburine.Narod vjeruje da je tu iznad groblja bila neka gradina i da ima mnogo odaja uklesanih u kamen. Na tom mjestu ima zmija otrovnica , to jest poskoka, koji čuvaju tajne ulaza na vrata soburina, vele mještani.

Ovo su prvi javni snimci tog mjesta i ogromnog kamenja, mramora.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here