Vijesti Društvo Muslimani danas obilježavaju Kurban-bajram

Muslimani danas obilježavaju Kurban-bajram

2

Muslimani u BiH i širom svijeta danas obilježavaju jedan od svojih najradosnijih vjerskih praznika Kurban-bajram, poznat i kao Hadžijski bajram, iako su i ove godine brojni vjernici zbog epidemije onemogućeni da odu u Meku.

Prvi dan Kurban-bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Potom prinose žrtvu Kurbana, najčešće žrtvuju ovna ili ovcu, a žrtveno meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne.

Kurban-bajram je drugi od dva velika vjerska praznika koji proslavljaju muslimani širom svijeta. On predstavlja poštovanje volje Ibrahima da žrtvuje svoga sina, kao čin pokornosti Božijoj volji, prije nego što je Bog intervenisao preko svog anđela Džibrila, koji ga je obavjestio da je žrtva već primljena.

Ovim putem portal Derventa Cafe upućuje iskrene čestitke vjernicima u Derventi i inostranstvu.

Derventa Cafe

2 KOMENTARI

  1. Stari Zavjet, Biblija

    Čest motiv u književnosti i stvaranju novih religija i sekti.

    Bog traži da mu se žrtvuje najvoljenije, dijete, da bi se pokazala pokornost. Slične motive pronalazimo u Bibliji i u testiranju vjere Jova Urskog (iz grada Ura koji je po nekim pretpostavkama današnja Urfa ili Šanliurfa).

    Neka je srećan praznik svima!

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here