Vijesti Društvo Na obali Ukrine primjećeni dabrovi?

Na obali Ukrine primjećeni dabrovi?

3

Premda ih neko vrijeme nije bilo u Bosni i Hercegovini, podaci govore da se danas dabrovi mogu vidjeti duž Vrbasa, na Uni, Sani, u Potkozarju, Savi, Bosni, te Ukrini, piše portal prnjavor.info.

Upravo sa obale Ukrini dolazi nam zanimljiv prizor. Prolaznici su naime, na stablima vrbe uočili tragove koji ukazuju na nastanjenost dabrova na lokalitetu Štrbaca.

Da su dabrovi vrhunske “drvosječe” uvjerio se Radenko Kovačević, mještanin sela Drijen, koji je hodajući obalom Ukrine, u Štrpcima, uočio ogoljena stabla.

Obalom Ukrine često se krećem, ali ovakve prizore ranije nisam viđao. Ne ukazuju samo ogoljena stabla vrbe na prisustvo dabrova, nego su tu i drugi tragovi koji su mogu vidjeti idući obalom, kaže Kovačević.

Dabrovi najčešće ruše stabla vrbe i topole, a pisani dokumenti iz 1885. godine govore o dabrovima na rijeci Ukrini. Iako ih nije vidio, naš sagovornik ističe kako se vjerovatno radi o mužjaku i ženki, koji su stacionirani na jednoj lokaciji.

Prnjavor.info

3 KOMENTARI

  1. Prije otprilike pet godina dabrovi su na više mjesta i u većoj mjeri primijećeni na toku Ukrine tako da ova informacija nije nova ali je jako interesantna i dobra na planu očuvanja flore i faune na području opštine Derventa. Treba preduzeti mjere da se isti sačuvaju od istrebljenja. Zato dabrovi samo napred !!!

  2. Zadnjih 2-3 godine brčkaju se sa kupačima u vikend naselju Drin.Pitomi su i ne beže i kad im se približite na par metara.Neka ih, nama ne smetaju, lepo ih je videti, a dokaz su da je naša lepotica Ukrina još uvek zdrava i nezagađena.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here